Túraútvonalak Nepálban

Lehetséges túraútvonalak:

Bármennyire is megdöbbentő ez magyar füllel Nepálban túrázni 15 napot semmi. A legtöbb komolyabb túrájuk nagyjából egy teljes hónapot vesz igénybe. Ennek egyik fő oka a nagy magasságkülönbségek illetve az akklimatizáció. A magashegyi túrázásnak is megvannak a szépségei és veszélyei egyaránt. Szépsége leginkább a táj persze, veszélye pedig a hegyi betegség.

Itt van egy oldal, ahol bemutatnak 12 remek túraútvonalat Nepál területén. Az útvonalak mellett azt is feltüntették mennyire népszerű az egyes út, illetve mennyire magasak az árak. A Nepáli árakról rengeteg infó gyűlt össze már most, majd talán kerítek neki egy külön posztot.

Útvonalak a földrengés után

Az árpilis 25.-ei földrengés után nem csak az utak hosszával kell számolni. Sajnos a nagy erejű földrengés a világ legmagasabb hegyei közt nem túl egészséges. A nepáli konzulátus oldaláról idevonatkozó részek (szept. 11):

A népszerű túraútvonalakat, mint Langtang és Solukhumbu (Everest) a földrengést követő lavinák, földcsuszamlások tették tönkre, továbbra sem járhatóak. Langtang, Manaslu és az Everest térség gyakorlatilag megközelíthetetlen. A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja a túrázást, hegymászást Nepálban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Nepál következő területeit az utazási szerződésről szóló 281/2008. (IX.28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó, I. Utazásra nem javasolt célországok és térségek kategóriájába sorolja: Humla; Mugu; Dolpa; Mustang; Manang; Lamjung Gorkha (Manaslu túraútvonal is); Dhading; Rasuwa (Langtang-völgy); Nuwakot; Sindhupalchok; Kavrepalanchok; Dolakha; Ramechhap; Okhaldhunga; Makwanpur, Solukhumbu (beleértve az Everest alaptábort és az Everest valamennyi túra útvonalát); Sankhuwasabha; Taplejung.

annapurna-kor-szintek

Annapurna

Tehát a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Annapurna térségét nem érintette a földrengés. Több túrát szerveznek is oda. Például:

Természetesen ezek hatalmas pénzek és mi egyébként sem rajongunk a szervezett túrákért. Szóval nem fizetünk be egyik társasághoz sem. Viszont érdemes tudni, hogy az Annapurna ép maradt.

Azért két úthoz adtam linket, mivel az Annapurnát két tipikus útvonalon szokták bejárni a rendes Annapurna kör, ami közepes nehézégű túra, illetve az alaptáborig szóló túra, ami könnyebb, kevésbé gyakorlott túrázók számára is jól teljesíthető.

Ami az Annapurna ellen szól, hogy nagyon népszerű. Ez a legnépszerűbb térség Nepálban. Bár most a földrengés után valószínűleg kicsit visszaesett a hely forgalma, de mivel Nepálba az emberek pont az érintetlenség, az elszigeteltség miatt készülnek megfontolandó ez az útvonal. Egyébiránt biztos nagyon szép a 12-14 nap alatt teljesíthető Annapurna-kör 5414 méter magasságig visz fel. A probléma, hogy nekünk épp 14 napunk van Nepálban, tehát ez egyébként is csak szűkösen férne bele a programba.

Gokyo – Solo Khumbu Régió

Nos nekünk a listában a 8. számú túrára esett a választásunk, ami a Gokyo tavakhoz kalauzol majd bennünket. A túra 12 nap alatt teljesíthető Lukla-ból, ami elvileg pont elegendő lesz számunkra. Ezt a részt már kicsit rosszabbul érintette a földrengés. Itt találtam részletes infókat az út menti települések állapotáról.

A beszámolók szerint kevesebb turistával találkozhatunk, inkább a természeti csodákban erős a túra. Útunk, ha minden jól megy 5357m-ig visz fel nincs szükség külön túra engedélyre. A túra közepesen nehéz, és átlagosak az árak is. Bővebben majd akkor tudok írni, ha sikeresen megjártuk.

gokyo-tavak-everest-alaptabor

 

You may also like...