A Batthyány Pince – Villánykövesd

A pince 1810-ben épült, azóta a belső tér érintetlen olasz mesteremberek építették, annó a Batthany uradalomnak volt a dézsmapincéje. Dupla falú pince, ezáltal a levegő szigeteli. A falak nem nedvesednek, nincs akkora penész. A pince kulturált egyáltalán nem dohos. Ez volt az első nagy pince a villányi borvidéken. A Batthany birodalom építette saját szőlője részére. Majd később a villányi TSZ tulajdonába került, végül a villányi szársomlyó kft tulajdonába került.

A kft 120 hektár szőlővel rendelkezik, 60 hektár található a Pécsi borvidéken Vámbatthányban illetve 60 hektáruk van a villányi borvidéken (Csillagvölgydűlő, Dobogódűlő, Kisharsány). A fajta összetétel változatos: 30-40% fehér illetve 60% vörösborszőlő. Van egy két csemegeszőlőfajtájuk, melyből szőlőlevet szoktak készíteni. Illetve egy két különlegesség. A 2015-ös szüret után nagyjából 200.000 liter bor készült.

A bejárat elég tágas, aztán lehet beérni a fő hajóba. A fő hajó 40méter hosszú, 7méter széles és 4 méter magas ág. A pincében nagyjából 25db ászokhordó található. Nagy része 50-60 hektoliter körüli, van néhány 90-100 hektos hordo is. Egy érlelő és egy feldolgozópincével rendelkeznek. A felolgozópince villányban található Batthany utca 24 szám alatt. Ott tartják a barrique hordókat.

Borok:

 

Fehér cuvée

A welcome drink volt az egyik legfinomabb bor, melyet kóstoltunk. Chardonnay az alapötlet, 45%-ot tartalmaz. Ad egy testet, egy karaktert az egész bornak. Szürkebarát. Szürkebarát bort most már nem találunk itthon, Pinot Gris néven található meg. Régen a szürkebarát volt az az asztali bor, amit nagy mennyiséget termeltek. Sokaknak beérett ez az asztali bor, ezért sok termelő kihozta mint Pinot Gris. Illetve egy kis Ottonel muskotály van még benne, ami ad egy kellemes illatot a bornak. Az íze pedig kicsit édeskés hatású. 1000Ft / palack áron ment.

Olaszrizling

A 90-es években itthon eléggé elterjedt az olaszrizling. Ez egy kis igényű fajta, szinte mindenhol megterem. Villányban egyre inkább kezd megszűnni. Batthyany pincének az olaszrizlingje a Pécsi borvidéken található, 6 hektárral rendelkeznek. Illata teljesen fajta jelleges, kicsit savasabb a fehér cuvée-nél íze bársonyos, kellemes egy kis mandulás utóíz szintén az olaszrizling sajátossága.

Rosé

Az utóbbi két három évben rendkívüli módon elterjedt Magyarországon a rosé. A magyar rosé még gyerekcipőben jár. Nálunk csak reduktív rosé készül. Franciaországban készülnek a nagy rosék, amik fahordós érlelést kapnak, két évig állnak hordóban. Amit mi kóstoltunk, az egy 2014-es Zweigelt-Kékfrankos házasítás. Könnyű. Általában a rosék 11-12-es alkohollal rendelkeznek, ez 10.5-es alkohollal rendelkezett. Ez is igazán ízletes, gyümölcsös ízzel rendelkezett.

Portugieser

Az idei év elég jól indult a borászok szempontjából. Elég meleg volt egész nyáron. Majd szeptemberben elég sok csapadék lehullott 4 nap alatt. Ezért a Portugieser szürete előrébb került. A savak még kicsit karcosak benne. Alkoholban 12.5, a sav kicsit gyengébb a magas hőmérsékletnek köszönhetően.

Zweigelt-Kékfrankos

2014-ben nem volt nagyon meleg, sem túl sok eső. Nehezen értek be a szőlőfajták, viszont a csapadék miatt gyorsabban kellett szüretelni. Azonban 2015-ös évben a kékfrankos nagyon jó lett, ezért vörösbor készül majd belőle. A Batthany pincészetnek kékfrankosból 15, míg Zweigelt nagyjából 17-18 hektár áll rendelkezésére. A borászok előszeretettel használják, mert rosé és vörösbor egyaránt finom készíthető belőle. A 2014-es Zweigelt-Kékfrankos könnyű gyümölcsös bor, reduktív érleléssel készült. Finom illata volt, azonban nekem az íze nem nyerte el személyes tetszésemet, azonban sokaknak tetszett.

Cabernet Sauvignon

A pincészet egyetlen fahordós érlelésű vörösbora. 2012-es évjáratot kóstoltunk. Nem készült belőle nagy mennyiség, mindösszesen 600liter készült. 2015-ben került forgalomba, palackban is hagyták egy évet érni. Már csak 60 palack maradt belőle, illetve mivel én megvettem 6-ot már csak 54 🙂 Nekem ez volt a kedvencem, 2000Ft-os palack áron vesztegették.

You may also like...