Zenélés Hollandiában – EWOB 2016

Ismét jelentkezem! A hétvégén Bluegrass zenekarommal eljutottunk Hollandiába, az egyik legnagyobb európai Bluegrass fesztiválra. Ez a dolog több okból is roppant érdekes: először is, még sosem voltam Hollandiában, másodszor meg Bluegrass! 🙂 És most erről a kettőről fogok röviden beszámolni.

Hollandia

Nos mi egy Voorthuizen nevű faluban töltöttük az időnket, ami nagyjából 58 km-rel van közelebb hozzánk, mint Amszterdam. Ezek a kis holland falvak még az osztrákokhoz és németekhez képest is rendezettebbek.  Valami hihetetlen! Az összes kert, mintha kiporszívózták volna, az minden ház gyönyörű, egyetlen egy olyan épületet se láttam, amin az öregedés jelei látszódtak volna.

Roppant olcsón lehet ott egyébként ilyen házakat venni, már ilyen 100-200 évi fizetésünkből kijön 🙂 Ahogy néztük nagyjából 4-500.000 eurónál kezdődtek a vidéki házak árai.  Ebből kicsit sejthető, hogy más az életszínvonal, vagy ott is bérleményben lakik mindenki, mint pl. Németországban. Ki tudja!

Bringázás, tulipánok, malmok, Hollandia

Nos nagyjából ezeket tudja mindenki Hollandiáról, na meg a sajtokat. Az igazság, hogy tulipánt egy darabot sem láttam, malmokat keresni kellett, cserébe viszont sajt és bringa tömérdek mennyiségben előfordult. Az emberek tényleg kerékpárral közlekednek! A fiatalok azzal járnak bulizni, az idősek a nyugdíjért, a kettő közöttiek pedig munkába. Nagyon hangulatos, hogy minden tele van bringásokkal és elkülönített bringautakkal.

Ráadásul Hollandia, az északabbi országokhoz hasonlóan már elég más kultúra. Az emberek számára inkább a praktikusság a fontos. Csepel bringa szerű gépekkel járnak a fiatalok is, a ruhájuk is inkább kényelmes, mint sem divatos és természetesen a lopás sem jellemző. Vagy lezárják a bringát vagy nem, vagy bezárják az ajtókat vagy nem. Érdekes, hogy nincs függöny a házakon, és látod milyen nagy TV-jük van! 🙂

Amersfoort

Bár Amszterdamba most nem jutottam el, tettünk egy rövid sétát Amersfoortban, ami roppant kedves kisváros. Az építészet leginkább az angol vagy ír stílushoz hasonló. Régi téglaépítésű házak, hangulatos csatornarendszer. Derékszög egyébként itt sem található sehol : P Ez a hely teljesen alkalmas a nyugodt pihenésre vágyóknak, itt aztán biztosan nem kell kultúrsokktól, vagy hasonlóktól tartani. Nyugalom, romantika, tisztaság.

Képek:

Bluegrass

Nem nagyon írtam még a Bluegrass zenéről a blogban. Ezt – a legtöbb olvasóm által valószínűleg akusztikus countrynak titulált – műfajt nagyon kedvelem, és az EWOB hatalmas élmény volt. Teljesen váratlanul találkozhattam Mike Marshall-al! Ezt az úriembert már idestova több, mint 10 éve hallgatom YouTube-on és CD-n egyaránt. Bizony személyesen találkozni egy ilyen példaképpel hatalmas élmény! Ráadásul még meg is dicsért! Nem, nem azért, mert ilyen jó zenét hallgatok : P

A videóban a sötét hajú emberkéről van szó. Visszatérve a bluegrass-re, ez egy tipikusan akusztikus műfaj. A fesztivál szabályzatában egyébként az is szerepel, hogy csak basszushangszert szabad hangszedővel hangosítani. Minden más kondenzátor mikrofonokkal kerül hangosításra. A nagybőgőn kívül általában akusztikus gitár, mandolin/hegedű, banjo és dobro szokott szerepelni a tagok kezében. Bár sok, a fentihez hasonló instrumentális darab van, de többnyire énekközpontú műfaj. A számok pedig többnyire pörgős nóták. Erre persze hozok példát is.

Szóval három napig feküdtünk-keltünk a banjo hangjára, sajtot ettünk, várost néztünk. Hatalmas szórakozás volt, és mindenkinek ajánlom. Remélem jövőre is fogunk ott muzsikálni. Sziasztok!

You may also like...