Mecsetek – az Iszlám vallás

Iszlám vs Kereszténység

Valójában, ami egy európai számára legmisztikusabb a Törökökben, az a vallás. Bevallhatjuk Magyarországon a vallásosság nem most éli fénykorát. Számtalan templom, gyülekezet, kórus, stb. tartja fenn a hagyományokat, de egyre kevesebb vallásos életet élő magyarral találkozom. Mintha a vallás és a 21. századi élet nem férne össze itthon egymással.

iszlam-imadkozas

Ezzel szemben a Törököknél a vallási kötelék hihetetlenül erős. Fel sem merül a kérdés, hogy a törökök vajon vallásosak-e. Számomra az első sokkoló élmény, a napi ötszöri imádkozás. Ekkor a mecsetekben vagy inkább a mecsetekből a Müezzin imára szólítja fel a muszlimokat. Gyakorlatilag egész Isztambulban lehet hallani az éneküket. Sokkoló élmény. Egy másik hasonló tapasztalat, hogy az emberek be is tartják a hívó szót, és akár a munkát félbehagyva imádkoznak.

Ez számomra azért is különös, mert a muszlim vallás sokkal szigorúbb szabályokra épül, mint a keresztény. Nálunk elképzelhetetlen lenne a disznóhús illetve az alkohol tilalma – nem állami, hanem vallási szinten –. Ezenfelül nincs vallási szabadság, kötelező viselet van  nőknek szigorúbban, de férfiaknak egyaránt. Szabályozva van a házasodás, hiszen muszlim csak muszlimot vehet el. Szóval az ember azt gondolná az ő vallásuk sokkal összeegyeztethetetlenebb a 21. századi trendekkel és mégis…

Mecsetek

Érdemes ellátogatni számos mecsetbe, nem csak a rendkívüli építészet, de a vallás erejének megismerése céljából is. A nagyobb mecseteket az imák idejére elzárják a turisták elől . Mégsem csak a pénz beszél… Csak délután nyitnak ki, akkor is csak bizonyos részek elérhetőek a külföldiek számára. Engem beinvitáltak egy kis mecsetbe a külvárosban. Gondoltam jól van, nézzük meg. Cipő le… Ez merőben más volt. Turisták nélkül sokkal természetesebb, igazabb volt az egész. Semmi fotózás, semmi beszéd. Csak az imádkozás.

mecset-panorama

Két három nagyobba is eljutottam, ahol inkább az építészet, berendezés volt lenyűgöző. Még októberben is komoly sorok alakultak ki a nagyobb mecsetek bejáratánál. A nőknek kendőt kell viselniük, és zárt ruhában megjelenni. A férfiaknak inkább csak a hosszú nadrág a feltétel. Nem bántam, hogy nem nyáron a 40 fokban kellett mecsetet látogatnom. Egyébként a selfiek kedvéért persze jó pár fiatal kis keleti lány úgy döntött, hogy leveszi a kendőt a mecsetben. Ez elég nagy tiszteletlenség. De nem tört rá a török FBI, szóval majd a reptéren kiderül mehetnek-e haza vagy nem. Remélem nem 🙂

 

You may also like...