Úticélom Nepál

Hétfő reggel a munkahelyen

Nyár van. Vasárnap. Ültök egy barátoddal és beszélgettek egy pohár ital mellett. A történet melyet mesél véget ér, és egy pillanatra mindketten elgondolkodtok. Egyszer csak eszedbe jut: ,,ohh holnap már Hétfő, és dolgoznom kell… “. Ismerős a történet?  Nekem nincs bajom a munkámmal. Optimális esetben csak akkor szokott ez eljátszódni, mikor az előző munkanapod óta sok minden történt veled és rádöbbensz mennyire egyhangú ehhez képest egy átlagos hétfő.

Mi köze az egésznek Nepálhoz? Már elhatároztam, hogy bejárom a világot. Amikor úton vagyok, ellátogatok egy teljesen új környezetbe. Sétálok egész álló nap, körülöttem rengeteg dolog történik, és én csak erre figyelek. Mikor egy-egy útról hazaérek hasonló szindróma merül fel, mint a nyári sörözéskor. Csak sokkal súlyosabb. Általában annyi dolog történik, hogy az út során fel sem lehet dolgozni, ezután pedig szenvedés visszaülni a munkába. Mit tudsz ilyenkor tenni?

2015 lett az első év, amikor elhagytam Európát. Még vissza sem jöttem Amerikából, már terveztem is a következő utamat. Ez a mentsvár. El kell hessegetni a gondolatot, és ki kell találni a következő helyet, ami még az előzőnél is sokkal intenzívebb, maradandóbb élményt ad. Nekem ez most Nepál lesz.

Eredetileg Azores-t terveztem, hogy miért? Keress rá az Azori-szigetek-re és egyből rájössz. A képek szerint egy csoda az a hely. Egyet azért mellékeltem biztos, ami biztos 🙂 De egy barátom nevezzük Rothschild bárónak, – ezt itt elmagyarázom – Nepálra szavazott. Végül engedtem, mert engem is vonzott a gondolat. És Nepált tűztük ki célnak. Miért Nepál?

Azores - Azori szigetek

Azori-szigetek

Írtam már a Himalája fia című könyvről, amiben sok szó esik Nepálról. Aki kicsit sem ismeri a Nepáli történelmet, az ország sokáig egyetlen család kezében volt. Ekkor nem engedtek idegeneket az országba. A világháborúk hatására meggyengült a hatalmuk. Tehát a világháborúig szinte mindentől elszigetelt közösség volt. A főváros Kathmandu, 1400 méter magasságban van, de számos település van még 4000 körüli magasságokban is. A világon mindösszesen 14db 8000 méter feletti csúcs van, ebből 8 Nepálban található. Tehát ez a túrák fellegvára. Egy rövid videó a kíváncsiskodóknak:

 

Érdemes azért alaposan vizsgálódni mielőtt oda készülünk. Nepálban az éghajlat elég szélsőséges, hosszú monszunidőszak van, és február a legmelegebb hónap. Az ország kb. másfélszerese Magyarországnak, de mégis több éghajlatra oszlik, melyek nem területileg, hanem magasságban határolódnak el.

Érdekesség, hogy Nepál más időszámítást követ. Nem különböztetik meg a téli és a nyári időszámítást, és 56 év 8 hónappal járnak előrébb a közép-európai időszámításhoz képest. Saját nyelvük van (a nepáli), de számos más nyelvet is használnak a helyiek. Az ország meglehetősen szegény, az ország lakosságának nagy része mezőgazdaságból él. A statisztikák szerint a megélhetés kb. 1/5 része a Magyarországinak.

You may also like...