Koronavírus Új-Zélandon

Nem szeretem a szenzáció hajhászást, és most sem ez a cél. Egy csomó számomra ennél fontosabb bejegyzés van tervben a blogon. Rengeteg gyönyörű helyen jártam, hihetetlen élményekkel gazdagodtam, amit szívesen megosztanék, de most ez a koronavírus mindenhol előtérbe került, és annyian kérdeznek a helyzetről, hogy inkább leírom itt is mi újság. A legfontosabb hír értékkel nem rendelkező információ, hogy egészséges vagyok, semmi bajom, és különösebb nehézség nélkül tudok továbbra is Új-Zélandon maradni.

Koronavírussal fertőzöttek

Új-Zéland kormánya elég gyorsan reagált a helyzetre, és sokáig nem érte el a vírus a föld e szegletét (ha bár jóval közelebb van Kínához, és rengeteg a bejövő turista), de csodák nincsenek. Március 15-én regisztrálták a 8. fertőzött beteget Queenstownban, aki egy Dán 30 körüli lány (a déli szigeten ő az első). Én egyébként pont Queenstownban tartózkodom. Queenstown nagyon turistás, többnyire mindenki hostelben alszik, és rengetegen buliznak, ráadásul elég kicsi város, ahol mindenki összefut mindenkivel. Szerencsére ez a lány nem hostelben aludt, és elvileg nagyon tömegben sem járt, persze járt turista látványosságok közelében. Gondolom pár napon belül kiderül tovább adta-e a vírust.

Új-Zéland intézkedései és a reakciók

UPDATE:

Március 25-től 4 hétig level 4-es szintet rendeltek el, ami teljes lockdown. Munkavégzés csak távolról lehetséges (kivéve a létfontosságú szervek), az otthonokat otthagyni csak orvosi ellátás, gyógyszertár, élelmiszerbolt, egészségügyi séta céljából lehet. 

Új-Zéland lezárta a határt. Március 20.-a éjféltől kizárólag Új-Zélandi állampolgárok vagy rezindensek léphetnek be az országba. (az ország egyébként kezd kiürülni, valószínűleg hosszú ideje ez lesz a legcsedesebb április Új-Zélandon. A helyi busz még működik, a hopon-hopoff buszok már leálltak. 

Mint a legtöbb országban itt is naponta szigorítják a szabályokat. Január 24-én kezdték belátni, hogy lépni kell, azóta nem engednek be olyan túristákat, akik egy hónapon belül Kínában vagy Iránban tartózkodtak (már nem csak túristákra vonatkozik). Már február 6-én javasolták a 2 hét self isolation-t minden ide érkezőnek, most pedig mindenkinek kötelező ez a két hét self-isolaton nemzetközi járattal érkezik. Ez a self-isolation dolog elvileg regisztrált és ellenőrzött, ami nem tudom hogy zajlik. Az óceánjárók nem jöhetnek Új-Zélandra. Ezek nyilván indokolt intézkedések, ezért nem is vitatom őket. Szerencsére Új-Zélandon remek az egészségügy. Ez mindenkit megnyugtat, a kormány pedig egyáltalán nem kelt pánikot. A boltok nincsenek kifosztva (ezt a pánik részt nem is értem otthon, mert nem fognak bezárni a boltok), lehet WC papírt venni, nem állt meg az élet. Itt még nem zárták be az iskolák, még nincs kötelező home office sem, a vendéglátó egységek is nyitva maradhatnak. Még maszkos embere sem lepték el az utcákat. Ami jelentősen könnyíti Új-Zéland helyzetét, hogy ide mindenki repülővel érkezik, és sokkal könnyebb a fertőzöttek felderítése, karanténolása, stb. A híreket leszámítva itt nem lehet (még) érezni a vírust. Sokan beszélnek róla, de mindenki jár-kel, dolgozik, stb. A lakosság higgadt, és fegyelmezett. Ha valaki most készül Új-Zélandra, annak mindenképp azt javaslom alaposan olvassa el az Új-Zélandi kormány által közzétett naprakész információkat, esetleg keresse fel a konzulátust. Az országon belül már nincs probléma, de addig el kell jutni (egészséges állapotban).

Koronavírus-járvány vs. Utazás

Az utazók körében sokkal súlyosabb hatása van a koronavírusnak. Mivel az utazók többsége 20-30-as korosztályba tartozik a vírus ránk közvetlenül nem nagyon veszélyes, viszont ez nem sokat javít a helyzeten. A folytonos változások, bizonytalanság, hogy akárkit karanténba tehetnek hetekre, a rengeteg járat törlés mindenkiben rossz érzést kelt. Van aki azonnal hazarepül, mert fél, hogy később lezárják a határokat (ez sem indokolatlan). Az utasbiztosítások többsége szintén kibújik a koronavírus okozta esetleges költségek megtérítéséből.

Unfortunately travel insurance isn’t designed to cover everything. It is intended to cover unexpected things that may happen to you which are unrelated to COVID-19. – Nomad Word biztosító

Én terveim szerint Májusban repülnék vissza. Retúr jegyet vettem Londonból, szóval már rég megvan. Arra jutottam felesleges azon gondolkodnom másfél hónap múlva mi lesz, mert megjósolhatatlan. Előbb hazamenni nem fogok. A jelenlegi helyzetben több kockázatot érzek a föld átrepülésében, mint a kint maradásban. Szóval májusig minden bizonnyal itt maradok. Addig talán javul a helyzet, az is lehet, hogy tovább romlik. Az bizonyos, hogy ez az év turizmus és vendéglátás szempontjából rekord gyenge lesz. Bizonyára sok cég fog csődbe menni emiatt, valószínű, hogy nem csak cégek, de családok is kerülnek majd nehéz helyzetbe. Ez szomorú. Számomra meglepő mekkora hatással van a vírus a gazdaságra és egyes látszólag semleges területekre. Számomra a legijesztőbb látni, hogy milyen könnyen omlik össze a világunk eddig stabilnak tűnő része. Kíváncsian várom milyen lesz visszatekinteni erre az időszakra, persze erről még semmit nem lehet tudni. Az én szempontomból: terveztem egy rövid kiruccanást itt a környező országokba Ausztrália, Cook-szigetek na meg Fidzsi. Ezt már eldöntöttem, hogy ebből semmi nem lesz. Nagyon kényelmetlen lenne oda-vissza self-isolation procedúrákon részt venni, meg az egész egy felesleges kockázat. Szóval a járvány egy apró kellemetlenségeket okozott már most, de semmi olyan komoly probléma nem történt, ami bármilyen aggodalamra adna okot az utamat illetően. Remélem otthon mielőbb javulni fog a helyzet és egy kicsit lenyugszik mindenki. Át kell vészelni ezt az időszakot is. Legyen mindenki óvatos, de saját magunkat hergelni és pánikot kelteni ártalmas. Mindenkinek nyugodt, és makkegészséges napokat kívánok.

You may also like...