Miért menjünk Thaiföldre? I. – Thai ételek

Sziasztok! Remélem előző bejegyzésem a kultúrsokkról senkit sem tántorított el Thaiföldtől, ugyanis ez volt az egyik legérdekesebb hely, ahol eddig jártam. És ennek egyik oka a méltán híres Thai konyha volt. Szinte minden hozzám intézett kérdés arról szólt, mennyiben hasonlatosak az igazi Thai ételek, az itthon kaphatókkal. Nos, az itthoni Thai éttermeknek borzasztó nehéz dolguk van, mert az eredeti thai konyha rendkívül változatos és különleges.

Miből készülnek a Thai ételek?

thai-etelek-2

Ennek egyik oka, hogy a kint kapható gyümölcsök és zöldségek többsége itthon beszerezhetetlen. Thaiföldön mind a három évszakban – mert nekik ugye csak három van – virágzik a földművelés. Nincs kemény, hideg tél, melynek következtében tele vannak különleges gyümölcsökkel, mint a Durián, Dragon fruit, mangó, stb. Bár ezek egy része itthon is kapható, de ott gyakorlatilag tele vannak vele. Mindenkinek van banánfája, kókuszpálmája, stb, stb, stb. Az országban mindenféle étel könnyedén elérhető, kivéve a tejtermékeket. Éppen ezért például a sajt nagyon drága, és ritka eledel. A csokoládék, egyéb import cikkek sem olcsók.

A thai ételek leginkább tésztából, vagy rizsből illetve zöldségekből és gyümölcsökből állnak. Azt ehetsz náluk, amit országon belül elő tudnak állítani. Ez pedig az előbb felsorolt összetevők, illetve a csirke. Ezekhez szoktak szószokat adni, amiből létezik fűszeres és nem fűszeres, csípős és édes is. Tévhit, hogy a Thai ételek túlságosan fűszeresek. Mikor elindultunk kicsit én is aggódtam az erdélyi lány miatt, mert itthon gyakran rosszul lett a Thai ételektől, de kint semmi baja nem volt. Azt gondolom az egyetlen dolog, amit itthon is sikerül reprodukálni a thai konyhából, azok a currys ételek, de valójában ebből is nálunk elsősorban csak a sárga curryt szokás használni, a zöld és vörös curry kevésbé népszerű.

Általánosságban az étkezésről

Az ételek egy másik kedvező tulajdonsága az ár. Thaiföldön az étkezés rendkívül olcsó. Egy ebéd nagyjából 3-400 Ft összegből fedezhető. Az utcán remek ételek vannak, és a szigeteken a tengeri gyümölcsök is kifejezetten jó áron kipróbálhatóak. Így hát a konyhájuk hihetetlen változatos és olcsó. Mindenkinek ajánlom. Aki hosszabb tartózkodást tervez egyébként Thaiföldön beiratkozhat főzőiskolába is. Viszonylag sok tanfolyam közül lehet választani, és nem is túl drágák. Azt gondolom elég sokat lehet meríteni egy ilyen egzotikus konyhaművészetből.

Egyébként bár híres és tényleg egyedülálló a thaiföldi streetfood, azonban a helyiek nagy része mégsem feltétlen ezt választja. A többség együtt étkezik – mármint a családdal, ismerősökkel –, olcsóbb menza jellegű éttermekben. Azonban itt nem csak magadnak választod az ételt, hanem mindenki vehet mindenkiéből. A ,,shared food” európai turistaként roppant érdekes volt. A köretet mindenkinek külön hozzák ki, de náluk nem kell megvárni, míg mindenki elé raknak tányért, amint megkaptad már ehetsz is. Nem tudod melyik étel pontosan mi, és elkezdődik a harc, hogy biztosan a legtöbb jusson neked abból, ami ízlik. 🙂

 

You may also like...