Iratkozzon fel email címével a Blogra

Adja meg email címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.

Bangkok – a szagok városa

Hihetetlen mód vártam a Thaiföldi utamat. Milyen különleges hely! Onnan aztán minden ismerősöm egyből felrakott egy képet. Sok mindent olvastam Bangkokról, mielőtt odaérkeztem volna, de valahogy mégsem voltam teljesen felkészülve arra, ami ott vár. Az erdélyi lányt pedig még jobban fejbe kólintotta a kultúrsokk.

Az első nap

Mennyien beszélnek arról, hogy Bangkokban milyen jó, és ez tényleg kétségbe vonhatatlan. Amiről viszont kevesen beszélnek az az első nap viszontagságai. Az ember később annyira hozzászokik ehhez az egészhez, hogy hajlamos teljesen megfeledkezni arról, milyen sokk érte! Thaiföld tényleg csodálatos, de európaiként az első pillanatban aligha fogsz erre gondolni.

Gondolj bele, belépsz az országba, körülötted a sok kis ázsiai. Az emberek bár közel sem voltak olyan akaratosak, mint Nepál utcáin, de csak le-leszólítanak. Merre mész? Hová tartasz? Nem kell egy Taxi? Aztán elhagyod a repteret ilyen vagy olyan módon, belépsz a fővárosba, és hihetetlen bűz csap meg!

Azt hiszed éreztél már korábban is hatalmas bűzt? Ha még nem jártál ilyen helyen, akkor aligha. Komolyan mondom eddig ez volt a legdurvább amit valaha éreztem. Általában pár perc alatt megszokod a szagokat, de itt annyi és olyan mértékű inger ér, hogy bő egy de inkább két nap lesz feldolgoznia a szervezetednek és első ránézésre hatalmas a szemét. Ázsia fejlődő régióira ez abszolút jellemző. Náluk nemrégiben még nem volt műanyag, konzervdoboz, stb… csak és kizárólag lebomló, természetes hulladék keletkezett náluk, amit természetesen a földre hajítottak. Ebből a földre hajítás többnyire megmaradt.

varanusz-bangkok

A városban jó kis kanálisok vannak – ilyen sincs nálunk –, amiben sok szemét és egynéhány varánusz található, amik mindent megesznek. Ha sétáltál már a Duna part egy-egy szagosabb szakaszán, amikor úgy elkapott a döglött hal és mindenféle egyéb mocsok szag, hogy hirtelen mennéked támadt, ez itt kicsit erősebben elő fog jönni.

Streetfood

És ehhez az egészhez hozzájön az, hogy az emberek az utcán esznek és főznek. Sok ember van, aki már azt se bírja, ha a palacsintasütés közben nyitva marad a konyha ajtaja. Nos, itt mindenki az utcán főz, mindent. Remek ételek vannak, különlegesebbnél különlegesebb gyümölcsök és fűszerek felhasználásával, de gondolhatjátok mennyi szag keletkezik. Egyszerűen leírhatatlan. Ez az, ami a képek nézegetése közben fel sem merül az emberek fejében – és az enyémben sem fogalmazódott meg –.

Előbb utóbb csak éhes leszel. Az utcán már önmagában rosszul vagy, majd meglátod, hogy az éttermekben, de akár az olcsóbb szállásokban is simán találhatók csótányok. Ez a lányokat azért kifejezetten sokkoló élményként érinti meg. Többször láttunk patkányokat végigszaladni egy-egy étterem padlóján. Ez itt nem azt jelenti, hogy rossz a hely, hanem egyszerűen vannak patkányok a városban – egyébként a New Yorki metróban is látsz, ezek nagyvárosok –. Amennyiben az utad a város egy sikátoros részébe visz – és azért ez előfordul, mert itt többnyire szűkek az utcák –, jobb ha még az addiginál is sokszor nagyobb koszra és bűzre számítasz. Nagyjából ez az, ami elsőre megérint az országból.

Kultúrsokk

Én már voltam Ázsiában, és Bangkok nem botránkoztatott meg. Nem mondom, hogy kellemes csalódás ért, amikor ezt tapasztaltam, de nem éreztem, hogy: ,,Oké, én most azonnal hazamegyek”. Velem ellentétben azonban az erdélyi lány hasonló környezetet körülményeket sem látott még. Ő nagyon megszívta és sajnos én sem voltam elég talpra esett, hogy lássam mekkora a baj.

Nyilván nem akarta nekem mondani, hogy mennyire rossz ez neki – hogy ne rontsa el az én utamat is –, de minden második szava az volt, hogy ez is rossz az is rossz. Az első pár nap nem tudta élvezni az út szépségeit. Szerencsére este egy Couchsurfing találkozón sok emberrel beszélgettünk, akik éltek már hasonlót, ismerték Bangkokot, és sokat meséltek mindenről. Ahogy telt múlt az idő, utazó társam is egyre jobban érezte magát.

Azonban még egy kicsit a kultúrsokkról: ezt mindenki kicsit másképp éli meg. Egyedül borzasztó nehéz lehet, de a legfontosabb, hogy ismerd fel a szituációt. Amennyiben nagyon egzotikus helyre utazol – pl Ázsia, India aztán pláne – olvass előre utána mi fog rád várni. Kifejezetten keress rá a kultúrsokkra, hogyan jelentkezik abban az országban, miket tapasztaltak mások ott. És ha valahol első nap úgy érzed: ,,na most ebből elég én hazamegyek”, alighanem kultúrsokk ért. Ismerd be, rengeteg szép és jó dolog folyik körülötted, de még csak a rosszra figyelsz, mivel túl sok inger ért.

Remélem, hogy segít a cikkem és sokkal simábban fogjátok átvészelni a hasonló szituációkat, mint a mi esetünkben volt. Készülj fel, baromi nagy kaland lesz Thaiföld, de az első nap kemény 🙂


Tagged: ,


Copyright © Doma - 2018