Oltások nepálba

Egyre gyorsabbak közeledik már a nap, hogy repülőre szálljunk és megkezdődjön a nepáli kaland. Szeptember van és egyre komolyabb előkészületeket kell tenni, hogy utunk valósággá válhasson. Miután megvettük a repjegyeket és összeszedtünk minden információt, amit pillanatnyilag tudtunk jönnek az orvosi előkészületek.

Kötelező és ajánlott oltások

Nos a jó hír, hogy Nepálba kötelező oltás jelenleg nincs. Ez részint pozitív – akkora gond mégsem lehet -, részint viszont csalóka is, mert csak rád van bízva mit akarsz beadatni. Magyarországon egyébként az oltások kb. 20 évvel ezelőtt még ingyenesek voltak, mára azonban annyi ember kezdett el utazgatni, hogy az állam igyekezett lefaragni ebből a pénztemetőből. Mára sikerült el jutni odáig, hogy bár nem mondom hogy nagyon drágák az oltások, de nem is nevezném kifejezetten olcsónak.

Hivatalosan: a Nemzetközi Oltóközpontban (1097 Bp., Gyáli u. 2-6.) 5 féle oltást ajánlanak a Nepálba utazóknak: hepatitis A és B, tetanusz, tífusz és meningococcus okozta agyvelőgyulladás ellen. Ezeket az oltásokat a fenti címen és a megyei ÁNTSZ-eknél lehet megkapni. Az oltásokat érdemes az utazás előtt legalább 1 hónappal beadatni, hogy a kellő védettség időben kialakuljon.

Ez valakinek elég információ, nekem azonban nagyon nehéz volt ezek alapján eldönteni minden oltásra szükség van-e. Most és itt megosztanám amit időközben megtudtam:

Hasznos információk

Én a Nemzetközi Oltóközpontba kértem időpontot. Meglepően kevés időpont volt. Úgy számoljunk, hogy csak következő hétre lesz értelmes időpont. Az oltóközpontban egyébként egy lélek sem volt. Közel sem volt olyan zsúfolt, amilyenre számítottam. A doktor úr egy nagyon kedves idős úriember szívesen tájékoztat minden információról. A lényeg:

Szükségesnek vélt oltások

Hepatitis A:

Élelmiszerek útján lehet terjed. Elkapni könnyebb, mint a Hepatitis B-t, de kevésbé súlyos. Két oltás szükséges. A védettség az első oltást követően  – talán a 10. nap után – alakul ki. A második oltás fél évre rá szükséges, ezután 20 évig nyújt védettséget.

Hepatitis B: 

elég veszélyes fertőzés, vérrel lehet elkapni. Tehát például fertőzött vért kapsz egy külföldi kórházban, itthon már egyáltalán nem jellemző. Most már minden 1985 után született magyar állampolgár gyerekkorában megkapja az oltást ellene. Egyébként a három oltásból áll. A második után alakul ki a védettség, és ajánlott legalább 20-28 nappal a kiutazás előtt beadatni. A védettség egész életre szól.

Hastífusz:

A betegségről inkább nem is beszélgettünk. Egy oltást kapsz, ami nagyjából a 10. nap után tesz védetté. A védettség pedig 3 évig tart.

Tetanusz:

Ezt az oltást sokan megkapják itthon, mikor valami baleset éri őket. Kis koromban én is kaptam, de már elévült. 10 évig nyújt védettséget. A tetanusz egy sebfertőzés. Tehát csak valamilyen sebesülés útján lehet megkapni. Egy baktérium okozza. Azok számára érdemes beadatni akik valami sportot kívánnak kint végezni. Hisz ekkor van nagy esélye sérülésnek. Tetanuszból létezik kombinált oltás mely egy oltáson belül a következők ellen nyújt védelmet: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás. 

Feleslegesnek vélt oltások

Meningococcus okozta agyvelőgyulladás

Azoknak az utazóknak ajánlják, akik többen utaznak együtt (15-20 fő) és folyton együtt vannak huzamosabb ideig (legalább 2-3 hét). Ez ránk nem igaz, ezért én nem adattam be. A fertőzés szintén egy baktériummal cseppfertőzés útján terjed. Tehát most már ha a legjobb haverod tüsszent nem csak a náthát kaphatod el… Ha a baktérium bekerül a véráramba agyhártyagyulladást okoz, ami halálos.

Veszettség elleni oltás

Ezt se kell sokat magyarázni. Egy vírus okozza, ami ha már kialakult halálos – tehát gyógyítani nem tudják -. Ettől függetlenül az oltóközpont tájékoztatása szerint az oltást a harapás után 3-4 héttel is be lehet adni. Ezért nem feltétlen szükséges utazás előtt beadatni. Ettől függetlenül a habzó szájú kis mókusok simogatása kerülendő.

Malária

Maláriával kapcsolatban eléggé eltérő vélemények forognak közszájon. Ami biztos, hogy oltás nincs rá. Az ÁNTSZ-nél az ottani ‘nagy könyv’ szerint ajánlatos szedni a gyógyszert megelőzésre, ha Nepál déli (Terai) területeire megyünk. Az oltózközpont tájékoztatása szerint Nepálban jelenleg már nincs malária veszély. Szúnyogriasztót vinni ajánlott, de ezenfelül gyógyszer szedésére nincs szükség. Továbbá a FitForTravel nevű oldalt ajánlották, ahol elérhető maláriatérkép: Nepál maláriatérképe.

You may also like...