Azori Tea és Ananász – Sao Miguel

Egy kis tea a borús napokra

Sao Miguel időjárása elég extrém, gyakran a sziget egyik fele kristálytiszta, míg a másikon zuhog az eső. Azontúl, hogy roppant szeles tud lenni, olyan napok is vannak, mikor az egész sziget felhőbe, illetve ködbe burkolózik. Az ilyen “lóg az eső lába típusú” időjárásra ajánlok most programokat. Belépő egyik helyre sincs.

[row][col w=”6″] [/col][col w=”6″]

Tea Porto Formoso

A tea ültetvények Sao Miguel északi részén helyezkednek el. Ponta Delgada felől az első Tea Porto Formoso.

Ez inkább egyfajta manufaktúra, mint sem gyár. Azért persze kb 5 tonna teát készítenek itt évente. A hely már 1878 óta üzemel, többnyire két kezi munkával, illetve Angliából és Indiából beszerzett masinákkal.

Jó időben egyébként a teraszon is lehet teázgatni, na meg gyönyörködni az ültetvényben, azonban rosszabb időben sem lehet okunk a panaszra, mivel az ingyenes körbevezetést követően egy nagyon barátságos teázóban is megkóstolhatjuk az itt készített különlegességeket.

Igazán szép, barátságos, pozitív benyomást keltő hely volt, számomra abszolút megért egy utat. Azonban, ha itt végeztünk pár perc autóval a következő ültetvény, szóval talán érdemes lehet azt is egyből megejteni. [/col][/row]

Gorreana Tea Factory

Ez már azért valamivel nagyobb hely (33 tonna tea készül egy évben), a fekete mellett zöld teát is készítenek, a múzeumban pedig több monumentális géppel is találkozhatunk. A séta a kiállított gépek közt (amik csak úgy, mint az előző helyen jelenleg is használatban vannak) idegenvezetés nélkül zajlik le. Ez előző barátságos, családias hangulat után egy kicsit olyan személytelen volt számomra – persze ez szubjektív.

Ez európa legrégibb tea ültetvénye, na nem mintha európa tea lenne tea ültetvénnyel, vagy akár Portugália ezen csücske olyan szigorúan európához tartozna… Minden esetre az itt készített teákat európa szerte számos helyen lehet kapni, de Magyarországon pont nehézkes, szóval éppen tökéletes szuvenírnek. A múzeum végén itt is tea kóstolás, illetve ráadás mozi arról, hogy kerül ide tea.

Pineapples A Arruda

Szintén nagyon különleges, hogy ananászt is termelnek a szigeten. Ráadásul én még soha nem láttam ananász ültetvényt, fogalmam nem volt, hogyan fog ez kinézni. Ez is egy csöpp kis hely, kb fél, max 1 órás program. Szintén kapunk egy rövid, ingyenes tárlatvezetést az üvegházak közt. Elmagyarázzák, hogyan is kell gondozni az ananászt, hogy füstölik, hogy felgyorsítsák az érési folyamatot, és mivel kb havi 2x szoktak szüretelni, szinte bizonyos, hogy látni is fogunk pár ananászt az ültetvényen. Ráadásul a különböző üvegházakban különböző érési fázisokban gyönyörködhetünk.

A helyszín szemle után természetesen ismét lehet vásárolni, itt persze ananászt. Na meg az ananászból készült termékeket, többnyire ingyen mintát is kapunk a helyi likőrből. Több helyen olvastam, hogy az “ajándék boltban” kapható ananász elég drága, nos szerintem ha valamit odafigyeléssel gondoznak, és érlelnek, azt nem érdemes olcsón adni, és ezt az ízén is érezni. Én nem vagyok egy nagy ananász rajongó, de az itt vásárolt még szerintem is zamatos volt. Lényegesen jobb minőségű, mint a boltokban kapható, bárcsak mind ilyen lenne.

You may also like...