Nepál és az elektromosság

Sokat tanakodtunk a repülőúton, illetve a nepáli reptéren: vajon kell-e átalakító a nepáli elektromos hálózathoz. Először is azt mondom nagyon nem kell félni, alig fogunk konnektorral találkozni. Másod sorban ha mégis, akkor arról mellékelek egy képet. Semmilyen megfejtést nem láttunk rá helyben. Elvileg bele fog menni a töltőnk, gyakorlatban azért sakkozni kell vele egy kicsit, hogy töltsön is. A lényeg, hogy ide átalakítót vinni felesleges volna!

konnektor-nepalban

Az előbbi gondolat menetből következik, hogy a megszokottól egyik legeltérőbb élmény Nepálban, az áramszolgáltatás volt. A hegyen nemigazán van áram, ez érthető is. Bár olyan erős sodrású hegyi patak vitt szinte minden település mentén, hogy szerintem egy házilag összeeszkábált vízerőművel is ki lehetne világítani a házak többségét.  De ennek hiányában tényleg érthető, hogy aggregátorral vagy gyertyával oldják meg a villanyt.

Kathmandu

villanyoszlop-este

 

Viszont a fővárosban azért meglepő, hogy az áramellátás nagyjából ugyanilyen kaotikus. Kathmandu kerületekre van osztva. A kerületekben pedig 6 órát van áram, majd 6-ot nincs. A maradék időben a nélkülözhetetlen dolgokat, mint hűtő, egy-két lámpa, rock koncertek aggregátorról oldják meg.

Sokat iszogattunk a Kathmandui hotel kertjében. Érdekes szituáció volt azért, hogy esténként egyszer csak felmentem, és nem volt áram a szobában. Az első alkalommal nagyon meglepődtem, szóltam a srácoknak is, végül reklamálni mentünk. Ez mégiscsak egy hotel! A recepción azt a választ kaptuk, hogy igen is van áram. Egyetlenegy kapcsoló működik a bejárat felőli oldalon. Megkérdeztük, miért csak az az egy? Mire a recepciós széles mosollyal azt mondta: “Welcome to Kathmandu!”.

Villanyszerelő kép

Olyan büszke vagyok erre a képre. Azóta, hogy első nap Kathmanduban megpillantottam a fent látható villanyoszlopot, szerettem volna lefotózni egy villanyszerelőt, akció közben. Ez a munka tényleg sok kihívással járhat kint. Folyamatosan figyeltem a villanyoszlopokat, hátha találok egy elvetemült embert, aki épp az iskolában tanult kirchhoff csomóponti törvényét alkalmazza a nepáli utcákon. És egyszer csak sikerült! Itt az eredmény 🙂

villanyszerelo-nepal

You may also like...