A pisztáciafa gyökere

Rég nem írtam már a fákról, nem mesélnek sokat. Nézegettem locsolgattam őket, néha kicsit gitároztam is nekik. De nem láttam rajtuk különös változást. Nem nőnek már olyan látványosan, mint mikor még csak magok voltak. Az volt az igazi csoda.

A nagy vihar

Teltek múltak a napok. A fákat kivittem a kertbe sütkérezni, ha pedig nagyobb vihar volt, behoztam őket nehogy úgy járjanak, mint Dorothy az Ózban. Aztán egyszer csak jött az a hatalmas vihar, ami olyan nagy port kavart. Hetek óta mondták, mégis mindenkit váratlanul ért. Annyira volt váratlan, hogy még én is vittem magammal esőkabátot…

Szóval július 8-a, épp mentem haza a munkából. A metró annyira beázott, hogy az emberek térdig érő vízben álltak a megállóban. A metró sofőrje, aki készségesen tájékoztatott a felső vezetékszakadásról – kicsit elgondolkoztam vajon tényleg nem tudja-e, hogy a metrón nincs felső vezeték – nem merte kinyitni az ajtót. Szóval reggeli kómában esőkabátot azt vittem, de a fákat nem hoztam be. Kint maradtak.

A fák egész jól átvészelték a szélsőséges időjárást. Egyet teljesen összekócolt a szélvihar, de elhatároztam, hogy másnap átültetem. A többinek kutya baja se lett. A kitűnő nevelés eredménye 🙂

Ültetés

DSC04694

Másnap elkezdtem átültetni. Mikor kivettem a cserépből nagyon meglepődtem. Utoljára akkor láttam, mikor a föld alatt még csak mag volt. Ezt most leváltotta a gyökérzet. Mint a reklámban! Komolyan mondom hihetetlen szép, nagy és erős gyökere volt.  Még hogy nem nőtt… Csak nem láttam. És már el is gondolkoztam elég nagy cserépbe ültettem-e a magokat.

Egyik nap édesanyám egy barátnője  látogatott meg minket. Nagyon érdekelte őt a pisztáciák sorsa. ,,Ha majd megnőnek esetleg neki is eljuttathatnék egyet…”.  Ahogy közelebbről nézegette kis ágacskáimat, melyeket büszkén fának nevezek egyszer csak elkezdtem mesélni, milyen szép gyökerei vannak a fámnak. Mutattam pár fotót is.

 

Az idősek értenek a kertészkedéshez.  Egyből megmondta, hogy át kell ültetni. Azt mondta a fákat akkor kell átültetni, mikor a gyökerei nem férnek el. Ez pedig onnan látszik, hogy a gyökerek már kilátszanak a cserép alján. Rögtön meg is néztem a kis cserepeimet, és láss csodát igaza volt. Tényleg kilátszottak.

Tehát nem kell aggódni amiatt, hogy a fánk megáll a növekedésben. Miután megvannak a levelek, elkezd megerősödni a szár, aztán pedig a gyökérzeten történnek hatalmas változások.

You may also like...