A Pisztáciafa

Pisztácia termesztés

Nos mikor is eldöntöttem, hogy pisztáciát fogok ültetni, megnéztem hogy néz ki ez az egész – milyen növény nem fog nálam megmaradni -. Több dolog is kiderült. Először is, hogy a pisztáciafa nagyon szép és látványos növény. Másodsorban pedig, hogy magyarország környékén sem őshonos. Na de kicsit bővebben:

A pisztácia Ázsiában és Kis-Ázsiában honos, Szíriától a Kaukázusig és Afganisztánig mindenütt megtalálható. A pisztáciát Szíriából vitték be Olaszországba i.u. az I. században. Ebből kifolyólag a termesztése elterjedt a többi mediterrán országban is. 1875-ben egy pár pisztácia csemetét importáltak Sonomába, Kaliforniába Franciaországból. Az 1900-as évek elején az Egyesült Államok Mezőgazdasági Hivatala összegyűjtött egy pár pisztácia fajtát, amelyek bekerültek a nyilvántartott növények közé.

Amerikában mára a pisztácia természtés komoly szegmensét fedi le a mezőgazdaságnak. Évente több, mint 200, 000 tonna pisztáciát takarítanak be és dolgoznak fel. További fő pisztáciatermelő országok: Irán és Törökország; kisebb mennyiségben még termelnek Szíriában, Indiában, Görögországban, Pakisztánban is.

Milyen az a Pisztácia fa?

A pisztácia egy nagy, bozótos, lombhullató fa, ami lassan növekszik és eléri a 7-9 métert, egy vagy több törzzsel. A fák hajlamosak a terjeszkedésre és a lehajlásra, ezért támasztékra lehet szükségük. Vonzó levélzete miatt a pisztácia értékes díszfa. Kedvező körülmények között a pisztáciafák évszázadokig is elélnek és termelnek.

A pisztácia olyan helyen növekszik jól, ahol a telek elég hidegek ahhoz, hogy legyen nyugalmi időszaka, a nyarak pedig melegek és hosszúak. Szárazságtűrők és jól viselik a magas nyári hőmérsékletet, viszont nem bírják a nagy nedvességet és a magas páratartalmat. A pisztáciafa szinte olyan szívós, mint a mandula- és az olajfa, de tavasszal később virágzik, mint a mandula. A becslések szerint a fagyási igénye 600-1.500 óra. Az Egyesült Államokban például a pisztácia alkalmazkodott Kalifornia meleg, száraz vidékeihez is. A pisztáciafákat nem ajánlott konténerekbe ültetni (persze nekem eleinte jobb híjján muszáj lesz).

Pisztáciafa termése

A pisztáciák kétlakiak, külön fán vannak a nőnemű és a hímnemű virágok. A gyümölcstermeléshez szükség van hím- és nőnemű fára is, vagy egy hímnemű ágat be kell oltani egy nőnemű fába. A kis, barnás zöld virágoknak nincsenek szirmaik, és fürtökben vagy fűzérvirágzatban nőnek kora nyáron. A szél szállítja a hímnemű virág pollenjét a nőneműhöz. Tehát végül kettő fára lesz szükség a pisztáciához, vagy meg kell ismerkednünk az oltás művészetével, ami egy külön tudomány, de egyszer abba is érdemes belevágni.

 Virágzása március és kora Április közt várható, azt követően pedig rózsaszín gyümölcsök jelennek meg rajta, melyek héja csonthéjas lesz. A gyümölcsök szőlőhöz hasonlóan fürtökben jelennek meg.

Szüretelés és feldolgozás

Az aratást akkor kell megkezdeni, mikor a gyümölcsök hallhatóan zörögnek a hüvelyen belül. Az aratáskor egy pongyvát tesznek a fa alá és addíg rázzák amíg le nem esnek a pisztáciák. A betakarítástól számított 24 órán belül a gyümölcsök héját eltávolítják.  Ezt követően sütőben 60 fokon 10 órán át szárítják. Végül ízlés szerint megsózzák.

You may also like...