3. lépés: ültessük cserépbe

Sok helyen olvastam persze, hogy már egyből cserépbe rakják a magokat. Majd a földben kicsírázik a mag és kihajt a fa, de én nem hittem nekik. Szóval mire végre eljutottunk odáig, hogy van egy jól megtermett csíránk, jöhet a cserép is. Egyébként a csírákkal türelmesen és nagyon óvatosan kell bánni. Az ültetéssel érdemes addig várni, amíg meg nem jelennek  az első levelek is a csírán – de legalább valami zöldet nem látunk – . Ha már levelünk is van hatalmas galiba nem lehet, könnyű jól pozicionálni a magot.

Pisztáciafa humuszkeverékbe rakva

A föld

Jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen földbe rakjuk a csemetét. A pisztáciaguruk ilyeneket írnak, hogy szereti a homokos talajt, szárazságtűrő növény, mindemellett nincs szüksége túlságosan magas tápértékű talajra sem. Én úgy voltam, hogy kísérletezgessünk csak nyugodtan. Találtam külön palántázó virágföldet, amit elkevertem a kertből ásott minőségi homokos talajunkkal. És ezt tettem alá.

Az első csírákhoz vettem külön ilyen humuszos anyagot is – álá jobb oldali kép –. Ez egy tabletta, amit ha meglocsolsz vízzel felduzzad és bele tudod rakni az értékes magjaidat. A probléma az volt, hogy a pisztáciafa magjai viszonylag nagyok, a csírák pedig elég törékenyek. És akármilyen óvatosan próbáltam beletuszkolni a humuszkészítménybe simán letörtem a csírákat. Ezért ezt később feladtam, és csak belemorzsoltam a táptalajt a földbe.

Az átültetés

Tényleg nagyon óvatosan nyúljunk az újszülött növényünkhöz. Általában a csíra belekapaszkodik a vattába, ezért mielőtt kiemeljük érdemes alaposabban meglocsolni a vattát, így sokkal könnyebb kivenni a magot. Ha kivettük a magot, próbáljuk meg belemérni a cserépbe, hogy megtudjuk mennyi földet kell alá tenni. Miután a cserépbe beleraktam a földet egyből meglocsoltam, úgy legalább képződik egy mélyedés is, oda ültettem a magot.  Majd természetesen az ültetés végén is locsoltam, had érezze a törődést…

Hogy helyezzük el a növényt? Ha már van levelünk viszonylag egyszerű a helyzet. Amin a levél van, az lesz a szára, tehát az látszon ki a földből. A magot pedig teljesen el kell majd fednünk földdel. Erről mellékeltem képet, hogy jól látszon. Több magnál is előfordult, hogy teljesen összevissza kezdett el nőni, kunkorodni a növény. Nyilván erősen kereste a fényt, de nem találta. Ekkor én majdnem teljesen eltemettem a csírát. Előbb-utóbb úgy is kibújt a földből.

A végeredmény

Pisztáciafa csemete kerámia cserépben

You may also like...