Országos Kéktúra App Androidra

Az alkalmazás INGYENESEN letölthető innen: Google Play. Itt is felhívom mindenki figyelmét, hogy ha megteheti, támogasson egy Facebook Like-kal vagy megosztással (az alkalmazás erre egyébként addig figyelmeztet, míg a felhasználó a tetszik gombra kattintva, meg nem látogatta Facebook oldalam linkjét). Köszönöm a letöltést!

Mire jó az alkalmazás?

A kéktúra egy szépen kidolgozott és összeszedett útvonal. Jó látni, hogy az utóbbi időben az M.T.SZ. komoly energiát fektetett az útvonal fejlesztésébe és reklámozásába. A kiadott igazoló füzet alapján azonban nem minden esetben teljesen egyértelmű, hogy pontosan hol kell a pecsétet keresnünk. A pecsételő helyeknek gyakran nyitvatartási ideje van, sokszor egy pecsétre akadnak alternatívák is – értsd egy helyen több helyen van pecsét, vagy több helyen megtalálható meg ugyanaz a pecsét –. Ezeket az információkat pedig viszonylag körülményes innen-onnan összeszedni.

Az új kéktúra honlap sajnos mobil eszközökről nehezen olvasható, ráadásul túrázás közben gyakran nincs internet kapcsolatunk sem, ezekre pedig mind megoldást tud nyújtani egy offline mobil applikáció. Azt remélem az enyém pedig megoldást is nyújt.

Milyen funkciók érhetőek el?

Amit kicsit hiányoltam mind a honlap, mind a meglévő alkalmazásból az, hogy nem csak a túrákat, de a túrákhoz tartozó pecsétpontokat is ki lehet listázni. Ezáltal sokkal könnyebben kereshetőek a pecsétpontok. Ennek ellenére mind a túrák, mind a pecsétpontok között lehet keresni. A keresésben pedig nem szükséges ékezetes karaktereket beírnunk.

Túrák

Megjelenítettem mind a 27 túraszakaszt feltüntetve szinteket illetve a túrák hosszát. Amennyiben kiválasztunk egy túrát, a fenti adatok kiegészülnek az M.T.SZ. által becsült idővel, mely alatt a túra teljesíthető. Amennyiben egy túrát teljesítettünk, ezt meg is jelölhetjük az alkalmazásban. Így a füzet nélkül is számon tudjuk tartani melyik útvonalak hiányoznak.

A balról kinyíló navigációs menüben láthatunk egy statisztikát a túraútvonalakról. Itt megjelenhetnek a teljes kéktúrára, a megtett szakaszokra, vagy a még hiányzó szakaszokra vonatkozó adatok. Hogy pontosan mi jelenik meg, azt a Beállítások menüpontban adhatjuk meg.

Megjegyzés: túrákat (kéktúra szakaszokat) lehet teljesíteni, nem pedig pecsétpontokat. Ennek az az oka, hogy a kéktúra szabályzata kimondja, hogy a kéktúra teljesítése NEM a pecsétpontok meglátogatása, hanem a túraszakaszok teljesítése.

Pecsétpontok

Mint említettem egy pecsét esetenként több pecsétponton is megtalálható. Az összes (több, mint 200) pecsétpont megtalálható az alkalmazás Pecsételőhelyek menüpontjában. A pecsétek kódja mellett,  az App szöveges tájékoztatást is nyújt a pecsét helyéről, internet kapcsolat esetén az OKT által közzétett képeket is megjeleníti.

Amennyiben kiválasztunk egy konkrét pecsételőpontot, az alkalmazás mutatja a köztünk és a pecsét lévő távolságot. Így könnyebben tudunk számolni azzal mennyit kell még gyalogolni a következő célig. Lehetőséget nyújt a pecsét térképen való megtekintésére is.

Megjegyzés: nem integráltam térképet az alkalmazásba. A pecsét pozícióját a telefonra feltelepített bármely térképek alkalmazással meg lehet megnyitni. Így a felhasználó kötöttség nélkül használhatja a neki tetsző alkalmazást. (továbbá jelentősen csökken az alkalmazás mérete)

Miért kezdtem el?

Már rég óta fontolgatom, hogy készítek egy saját kéktúra alkalmazást. Mikor elkezdtem a kéktúrát nagyon hasznos lett volna egy ilyen applikáció, de nem találtam olyat, amire vágytam. Ugyan volt már egy ilyen jellegű App, le is töltöttem, de közel sem voltam megelégedve a működésével. Így arra jutottam, hogy elkezdem a saját szakállamra kidolgozni a sajátomat.

Továbbfejlesztési lehetőségek

Önerőből jelenleg eddig jutottam az alkalmazás fejlesztésével kapcsolatban. Az adatok összegyűjtése, design kidolgozása, tervezés és implementálás hosszú munkám eredménye. Munkám során saját tapasztalataim mellett az OKT weboldalán fellelhető információkat is felhasználtam.

Szálláshelyek

Amennyiben az alkalmazás sikeresnek bizonyul, és a felhasználók elégedettek lesznek, tovább szeretném bővíteni a funkciókat. Számomra viszont fontos, hogy minden kiadott verzió egy fajta teljességet mutasson. Terveim szerint ennek következő lépcsője az lenne, hogy felkeresek lehetőleg minden kéktúrához közel eső szálláshelyet, és ezeket az alkalmazásban meg is jelenítem. Azonban mivel ezen helyek listája gyakorta változik, ezért ezeket egy központi szerveren szeretném eltárolni, és az online eszközök számára szeretném elérhetővé tenni. Ennek profi kidolgozása azonban hosszabb időt igényel.

Közösségi funkciók

A fenti funkció megvalósítását követően a közösségi értékekre terelném a hangsúlyt. Nagy tervem, hogy az alkalmazás egy későbbi verziójában ne csak általam rögzített, statikus adatokat szolgáltasson, hanem lehetőséget nyújtson a túrázóknak arra, hogy maguk is megoszthassanak különböző információkat a túrákról, és a túrákon szerzett élményeikről.

Ezeken az információkon túl pedig akár lehetőség nyílhatna megjeleníteni a közelben táborozó kéktúrázókat. Tervezek olyan funkciót is, mely segítségével a fitness alkalmazásokhoz hasonlóan meg lehetne osztani, mikor valaki befejezett egy túraszakaszt. Ehhez hozzá tartozik, hogy magát a túrázást is lehetne valami módon monitorozni. A szakaszokhoz így a meglévő fix információk megjelenítése mellé teljesítmény adatokat is társítanék, mint hogy mennyi idő alatt sikerült a túrát teljesíteni. Mindezek felhasználásával a későbbiekben akár lehetőség nyílhatna túratársak felkutatására is, akik hasonló kondícióban teljesítenek egy-egy túrát.

Miért csak Android?

Az alkalmazás natív mobil alkalmazás, mely röviden annyit tesz, hogy minden platform esetében külön implementálni szükséges. A közeljövőben nem tervezek foglalkozni iOS fejlesztéssel, ezért az Android marad a fő csapásvonal. Amennyiben a fejlesztésből valami módon pénzt tudok kivenni – az alkalmazást szeretném továbbra is ingyenesnek és reklámmentesnek megőrizni -, az iOS platform elkészítését is célként fogom kitűzni.

Mindenkinek eredményes kéktúrázást kívánok!

You may also like...

1 Response

  1. 2017-06-01

    […] írtam egy rövid bemutatót az általam készített alkalmazásról, azonban a megjelenés óta eltelt egy kis idő, és ezalatt sok minden történt, amit most […]