Kéktúra App – v1.2.0 – Végre mindenki boldog :)

Na jó lehet, hogy nem mindenki boldog, de én mindenképp az vagyok. Ugyanis lassan már nem hogy 1000, de 1100 letöltést is kaptam és az 1000. letöltésre kiadtam az 1.2.0-s verziót. Nézzük mi is került bele!

Résztávolságok teljesítése

Valójában a saját türelmetlenségem miatt adtam ki a saját kéktúra alkalmazásomat. Azért, mert kipróbáltam, működött, és nem bírtam arra várni, hogy mások is kipróbálják. Az első ember akinek a kezébe adtam a munkatársam volt, aki rendkívül alapos, kritikus (a szó legpozitívabb értelmében) szemmel tudja nézni az alkalmazásokat.

Sok hozzáfűznivalója volt az alkalmazáshoz, de egyetlen dolgon időztünk a legtovább. Miért van az, hogy egy teljes túrát meg lehet jelölni teljesítettként, de a pecsétpontokat egyesével nem? Ez a gondolat pedig végigkísért a fejlesztés során. Majd mikor publikáltam az alkalmazást ezek voltak az első felhasználói vélemények (fent olvasható).

 

Szóval egyértelmű, mindenki (ahogy én is) résztávokat teljesít. Tehát ahhoz, hogy az emberek valóban használni tudják az muszáj pecséteket pipálni, nem elég csak túrákat.

Miért akkora érvágás ez?

A pecsétpontok pipálása elég sok problémát felvet. Addig könnyű, hogy kipipálom a pecsétet, viszont utána ebből kell (vagy legalábbis érdemes) egy statisztikát is számolni, hogy követni lehessen mennyi van még a kékből. Itt nagyon jól hangzik, hogy pecsétek közti távolság, azonban valójában pecsételő pontok közti távolság van, nem pedig pecsétek közötti (egy pecsét több helyen is lehet). Így hiába lehet kipipálni, hogy melyik pecsét van meg, ebből azt kiszámolni, hogy mennyit tettünk meg nem igazán lehet.

Ahhoz, hogy igazodjak a füzethez rögzíteni kellene a teljes kéktúra füzetet az app-ban. Eddig pedig csak a túraútvonalak, és pecséthelyek vannak meg. A pecsétek közti távolságok, szintek, és idők nem. Azért ez nem kis munka lenne (ráadásul ez sem pontos), amit előbb-utóbb kénytelen leszek bevállalni, de nem most. Sajnos kicsit nagy a káosz a kéktúra útvonalát tekintve. Viszont nézzük is hogyan hidaltam át a problémát, mit csináltam.

Távolságszámítás a gyakorlatban

Nem untatnék senkit sem a matematikai, sem az informatikai hátterével annak, hogyan számolok távolságot két pecsétpont közt. A lényeg lecsupaszítva annyi, hogy az 1.1.0-s verzióban integráltam a kéktúra útvonalát, amit most már az alkalmazás automatikusan megpróbál frissíteni indításkor.

Ez alapján az útvonal alapján egy “egész jó” közelítő távolságot lehet számolni két pecsétpont közé. Mivel ez az útvonal GPS koordinátákat tartalmaz, ami kicsit téved, ráadásul nem túl részletes (kb oda tettek egy koordinátát, ahol az út elkanyarodik), ezért persze így is rövidebb távolságot kapok a valódinál. Ez egy 70km-es szakaszon kb 500-1000m körül van, amit tudni. Viszont ez a pontatlanság számomra elfogadható.

Továbbá lett ennek egy másik pozitív következménye. Nem csak a statisztika készítésnél használhatom a módszert, hanem akkor is, mikor megjelenítem a pecsét és köztünk lévő távolságot. Így ezzel a frissítéssel sokkal pontosabban lehet majd megbecsülni, mennyire van még a következő pecséthely.

Útvonalszínezés

Közben sok emailt kaptam, mindet köszönöm. Páran építő javaslatokat is írtak arra vonatkozólag milyen funkció lehetne még. Persze nincs időm mindenre, de ami tetszik, nem nagy munka, és úgy érzem, hogy látványos vagy hasznos, azt igyekszem implementálni.

Így jött azoknak az útvonalaknak a jelölése a térképen más színnel, amiket már teljesített a túrázó. Ez a gondolat annyira megtetszett, hogy az új verzióba már bele is került. Így maradt kék a még teljesítetlen szakasz, és kerestem egy másik elütő színt ahhoz, ami már készen van.

Még több beállítás

Van még egy érdekes része a v1.2.0-nak. Bővítettem a beállítások menüpontot. Már kiadtam egy köztes verziót, ami az alkalmazás indításkor frissíteni próbálja a kéktúra útvonalát. Ez azt gondolom mindenkinek hasznos (igazán nem egy hatalmas adatforgalom és minél frissebb annál jobb).

Ezenkívül most beletettem egy manuális frissítést is. Ami minden esetben felülírja a neten lévővel a jelenlegit. Nem tudom előfordulhat-e olyan, hogy az app-ra valamiért frissebb verzió kerül, mint az OKT honlapon lévő, de ez már erre készül fel. Ugyanis vannak bizonyos problémák..

Én frissítem az OKT-s útvonallal, azonban az csak nem akar frissülni. Így pl a Rozália téglagyár környéki szakasz, illetve a Hévíz közvetlen közelében megjelenő szakasz is hibás. Jelenleg nem tudok pontosabb útvonalat, mint ami az app-ban megjelenik, de ha a frissítések nem változnak, igyekszem valamit kitalálni.

Ezentúl a beállításokba bekerült egy változás történet. Követhető benne, hogy hol jár éppen az alkalmazás, milyen új funkciók vagy esetleges hibajavítások mikor jelentek meg.

Nyáriszünet

A lelkes blog olvasók tudják, hogy Júni 22-én egy hónapra elhagyom az országot (pont túrázni), ezért ez alatt az idő alatt nem tudok új funkciókat fejleszteni, viszont mindenkinek jó kéktúrázást kívánok! Köszönöm a letöltéseket, kíváncsi leszek hol járunk majd, mire visszatérek! 🙂

You may also like...