Kéktúra App v1.1 – Térkép funkció

Na megjelent végre az első új funkcióm. Ha valaki kicsit lemaradt volna a kéktúra alkalmazásom androidra ingyenes letölthető itt: KÉKTÚRA ALKALMAZÁS. Ez eddigi frissítések csak apróbb hibajavítások voltak, most viszont megújulunk. A blogon pedig végig követhetitek majd az alkalmazással kapcsolatos új gondolataimat is. Szóval v1.1 – térképet a népnek!

Android app kéktúrázóknak – na, de milyen térképet integráljunk?

Már a kezdet kezdetén is szerettem volna térképet. Túrázás ~= térképnézegetés. Tehát az én alkalmazásom sem lehet igazán segítőkész, ha nem tudunk benne térképet nézegetni. Viszont felmerül egy sor probléma. Ezeket igyekszem összeszedni:

  • Ki milyen térképet használ? – Kezelhetőség
  • Offline térkép – Erdő vs. 3G
  • Túra térkép kell – Tájékozódás

Vegyük is sorra. Az első kérdés: kinek mi a megszokott? Én túrázni OSM-el szoktam. Mert ingyenes, offline, és mert rajta vannak a túraútvonalak (vehetsz domborzati térképet is rá), nekem pedig ez elég. Viszont van emellett nagyjából 10 másik megoldás, pl. a Locus. Ha pedig valaki annak a funkcióit szokta meg, szenvedni fog az OSM-el, és fordítva.

Ezért az első verzióban megpróbáltam arany középutat találni. Azokra az alkalmazásokra alapoztam, amiket a felhasználó használ és feltehetőleg szeret. A képen látható gombra kattintva küldök egy olyan rendszerüzenetet, ami a telefonra telepített összes térkép alkalmazással kompatibilis. Így a pecsét helyét meg tudja nyitni a túrázó azzal, amivel csak szeretné. – Na de ettől még az én applikációmban nincs térkép…

OFFLINE: Remek ötlet! Mi a baj vele? Az, hogy hatalmas. A telefonon van a zeném, ott van az egymillió másik alkalmazásom, a képeim, meg a fél életem virtuális lenyomata. Kinek hiányzik mindezek mellé egy túraalkalmazás, ami az első telepítés után letölt 200 MB térképet. Senkinek?

Túraútvonalak: Az erdőben szerencsére elég kevés utcatábla van. Valami alapján pedig tájékozódni kell. Ehhez elég nagy segítség, ha látjuk melyik út, merre megy az erdőben. De legalábbis azt jó volna látni, hogy a mi utunk merre megy az erdőben.  Most akkor jöjjön a magyarázkodás, mit választottam én, és miért :))

Google Maps – túrázni nem túratérképpel

Hazudnék, ha azt mondanám nem próbáltam meg az OSM-et integrálni, de nem tetszett… Viszont nézzük meg amit én választottam az előző szempontok alapján: a Google Maps-et nem használja senki (legalábbis túrázásra) csak akkor, ha nagyon kétségbe van valaki esve, nem offline (bár ez az utóbbi időben már csak félig igaz), és egyáltalán nem jelöli a túraútvonalakat. Szóval a józan ész alapján ezt a lehetőséget egyből kizárhatjuk, miért választottam még is ezt?

Először is, a Google Maps az androidos telefonok többségén biztosan fent van. Ebből következik, hogy ez a térkép a legkönnyebben emészthető az átlag felhasználó számára. Maga a térkép tényleg jól átgondolt, rengeteg munka van benne, azonban valóban nem használja senki túrázni, mert nem elég részletes a túra része. Viszont ezen igazából lehet segíteni. Ugyanis tudok rá rajzolni kézzel. Mégpedig rá tudom rajzolni a kéktúra útvonalát!

Nekem megtetszett ez a gondolat, csak a kéktúra útvonala lesz rajta. Még ha a térkép se tölt be, akkor is lehet használni vaktérképnek. Látom, hogy hová visz az út, és tudok viszonyítani, hogy én merre helyezkedem el tőle. Abszolút segítség, és nem tereli el a figyelmemet semmiről. Ez volt az első jó ötletem ezzel kapcsolatban.

Offline kérdés: valójában az offline túratérkép a fent említett helyigény miatt el lett vetve. Viszont a Google Maps-nek kifejezetten jó a gyorsítótárazása. Ez a tulajdonság nekem ismét jól jön. Ha épp nincs internetünk, de korábban már böngészgettük, hogy merre fogunk menni (ami általában igaz), akkor be fog tölteni a térkép, és nem csak vaktérképet látunk. Egyébként még a Google Maps is (úgy hogy alapból is rajta van a telefonon), kb. duplájára növelte az applikáció méretét, de a 3 MB-ról, 6MB-ra váltás még nem egy komoly érvágás.

Tehát ezek voltak a legfőbb okok. Emellett lenne jópár fejlesztői érvem a Google Maps mellett és ellen is, de ezeket itt most nem fogom megosztani. A lényeg, hogy a fentiekből nagyjából érthető, miért lett az, ami.

Emellett viszont nem áll fent a funkció vesztés. A fejezet elején leírtam, hogy a pecséteket meg lehet tekinteni más alkalmazással is. Ezt a funkciót nem módosítottam. Azonban, hogy még is következetes legyek, a saját alkalmazásommal is feliratkoztam, így nálam is meg lehet nyitni ezt a rendszer üzenetet. Szóval ha valaki megelégszik az általam nyújtott térképpel, most már nem szükséges elhagynia az appot, hogy térképen is lássa a pecséteket.

Ennyi volt mára! Kedveljétek Facebook oldalamat, ahol egyrészt bemutatom majd az új funkciókat, másrészt egyre több túrázós bejegyzést olvashattok, hiszen jön már a jó idő! Mindenkinek jó túrázást, Sziasztok!

You may also like...