(Kék)túrázás télen

Ahogy én tapasztaltam egyre kevesebben túráznak itthon. Persze te nyilván azért tévedtél ide, mert szívesen vágsz neki a hegyeknek. De biztos tapasztaltad, hogy a facebookon már elborult a mérleg a fürdőszobás selfiek irányába. Én is szívesen túrázom, ezért örömmel népszerűsítem most is.

A lényeg, hogy általánosságban elmondható, hogy inkább az év melegebb szakaszaiban túrázunk. Legtöbben télen azért nem merészkednek az erdőbe, engem is gyakran próbálnak lebeszélni. Viszont itt most megosztom miért is szeretek télen túrázni, azonkívül, hogy a medvék alszanak 🙂

Miben más a túrázás télen?

Előnyök:

 • Könnyebben észrevesszük a jelzéseket, mert nem takarja úgy el a növényzet.
 • Kevesebben túráznak – ezt mindenki döntse el, jó vagy rossz -. Viszont az biztos, hogy emiatt az állatok is jobban megfigyelhetők, ráadásul nem is olvadnak annyira bele a környezetbe.
 • Hideg van! Ez lehet furcsán hangzik, de azért hatalmas melegben sem akkora élvezet a kilométereket róni. Így annyi ruhát tudsz fel vagy levenni, hogy pont jó legyen. Ha ügyes vagy nem fogsz fázni, de nem is lesz meleged.
 • Nem leszel sáros! Bár tudjuk, hogy a lányok a talpig koszos munkásokat szeretik :P, de azért egy több napos túrán elég rossz érzés másnap a koszos-sáros nadrágot felvenni. Ha télen elég hideg van, szépen meg fagy a sár, és nem leszel tetőtől talpig mocskos.
 • Kevesebbet állsz meg, – mert nem akarsz fázni – emiatt gyakran gyorsabban teljesíted a szakaszokat. Nem kényelmesedsz el.
 • A téli táj. A téli táj különlegesen szép. Persze ez elmondható az őszire, tavaszira, nyárira is, de azért mégis a télben van valami varázslatos. Amikor havazik minden fehér, az ágakon jégvirágok vannak. Szerintem nagyon jó ilyenkor végignézni a hegyeken.
 • Jól esik a meleg tea. Nyáron se rossz egy hideg sör, de valahogy számomra ennél is jobb érzés mikor a hidegben, vacogva egy kis meleg teát kortyolgatok a termosz kupakjából.
 • Sokszor tisztább az idő. Persze sokszor meg nem 🙂 De ha nagyon hideg van a pára nem száll fel, hanem megfagy. Ilyenkor tapasztalataim szerint nagyobb a látótávolság. Ha kifogsz egy-egy szép napot, hihetetlen kilátásban lehet részed. Sokkal messzebb látsz majd el, mint nyáron, mikor felszáll a pára.

Hátrányok:

 • Korábban sötétedik. Ezzel már párszor pórul jártam. Télen sokkal kevesebb ideig van világos. Egyébként is inkább január végétől érdemes túrázni, amikor már nyúlnak a nappalok. Szóval lámpát vinni kell, és érdemes korán kelni 🙂
 • Több felszerelés kell. Érdemes azért venni pár dolgot. Mondjuk melegebb pulóvert, vagy izolációs fóliát (pár száz forint), termoszt. Szóval több cuccod lesz, mivel már alapból is több ruha kell.
 • A boltok zárva lesznek. Ellentétben a nyárral, amikor több kocsma, vendéglátó helység, bolt van nyitva, télen ezek zárva vannak. Meg fogsz lepődni, hogy ahol nyáron milyen élet volt, télen mekkora csend lesz. Készülj fel arra, hogy alig lesz nyitva valami!
 • Szélsőséges időjárás. Pár óra alatt teljesen be tud havazni. A jég is nagy ellenség, ha hegyre mész fel. Ráesik egy kis hó, nem látod, elesel. Szóval ésszel kell menni. A másik ami nagy gond tud lenni télen a szél. Sokat ront a meleg érzeten, kifújja az ember bőrét. Számolni kell vele, kő keményen.

Téli kéktúrák

Nyilván nyáron minden kék túra teljesíthető. Azonban vannak olyan szakaszok, amik kifejezetten kevés szintkülönbséggel rendelkeznek vagy rövidek, vagy a könnyebb terep miatt télen is bárki számára teljesíthetőek. Ezeket én szívesebben csinálom télen. Így valamelyest formában tudom tartani magamat. Gyakran ezek a részek, csak azért vannak, mert igyekeztek összekötni az érdekesebb tájegységeket, hogy egységes túraként lehessen értelmezni az országos kéktúrát. Ugyanakkor a falvak közti erdei ösvények egészen szépek tudnak lenni, ráadásul a kéktúra számomra nem is annyira a túrázásról, mint az ország megismeréséről szól. Amiben ezeknek a részeknek is komoly szerepe van. Na de nézzük melyik szakaszok is ezek:

 • 1. számú túra második fele:  Ez a túra csalóka. Az Írott kő részhez fel kell bizony caplatni. Én Velemtől indultam útnak reggel. Van egy egész jó kis emelkedő. Ezután még nagyjából Kőszegig, de maximum Tömördig kell emelkedőkkel számolni. Tömördtől azonban szinte az egész sík Sárvárig. Szóval a túra második fele télen is simán teljesíthető.
 • 2. számú túra végig: Ez gyakorlatilag az egész egy síkság. Sárvártól Sümegig egyetlen hegyet sem kell megmászni. Van ráadásul benne egybefüggő 7Km-es beton út. Szóval a legnagyobb része szinte bármilyen időjárásban teljesíthető.
 • 3. számú második fele: Valójában szerintem az egész teljesíthető akár jég esetén is. De az út második fele itt is betonon visz, meg kerékpár úton. Itt is rengeteg a sík rész. Nem kell attól félni, hogy fenn maradunk egy hegyen…
 • 12. kéktúra: A Budai hegység szerintem önmagában alkalmas télen a túrázásra. Jó közlekedés, mondván, hogy főváros. Könnyű szállást találni, és a kéktúrák sem hosszúak. A 12. Dorog-Piliscsaba szakasz, habár van benne hegy, de 5 és fél óra alatt teljesíthető, emberi tempóban is könnyedén végzünk egy nap alatt.
 • 13. túra: Piliscsaba-Hűvösvölgy. Szintén az előző okfejtést követném. Rövid túra, és általában ezeken a budai szakaszokon sokan is túráznak. Könnyebb  rajtuk haladni, az utak jobban ki vannak taposva. Télen is járhatóak.
 • 14. számú: Hűvösvölgy Bécsi út is szerintem egy olyan szakasz, amiben nincs nagy kockázat, sokszor tettem már meg télen. Egész szép olyankor a táj, pláne, ha egy kis hó is esik.

 

You may also like...