Mit tudunk a pisztáciáról?

Tapasztalataim szerint az emberek többsége kifejezetten szereti a pisztáciát. Elmondható, hogy itthon egy igazán népszerű csemegéről beszélünk. Ennek ellenére mégsem találkozunk vele túl sűrűn sem konyhában, sem a TV előtt. Ennek legfőbb oka, hogy szinte megfizethetetlen. Kg-os ára 4-6000 Ft körül mozog, ami valljuk be a mai rendetlen gazdasági helyzetben nagyon soknak számít. Ezért egy nap, elhatároztam, hogy ültetek egy pisztácia fát.

Egészséges-e a pisztácia?

Az ember folyton olyan fogalmakba bonyolódik, amiről csak feltételezései vannak. Nekem az egészséges ételekről mindig egy történet jut eszembe. Egy népszerű amerikai tv sorozatban hangzott el a következő mondat:

,,Szenzációs vegetáriánus receptem van: egy halom nápolyi meg egy halom M&M cukorka, jól összezagyválva. A gyerekek imádják, és annyit ehetnek, amennyit akarnak – hiszen a vegetáriánus étel egészséges.

Természetesen a sorozatban sem gondolták komolyan az elmondottakat, de jól fémjelzi az egészségről, vegetáriánus ételekről, vagy táplálékkiegészítőkről belénk súlykolt  abszurd téveszméket. De térjünk vissza a pisztáciára. Meglepően kevés és értelmetlen találatot dobott ki a Google pisztácia témában.

Mi a jó benne?

Szerintem először is az, hogy finom, de vegyük kicsit komolyabban. A pisztácia gazdag káliumban, ami a szervezet folyadék háztartásának segít. Sok magnézium és foszfor, valamint B6 vitamin és tiamin található benne. A foszfor elősegíti a csontok és fogak védelmét, a magnéziumnak fontos szerepe van a szervezet energia átalakításában, a B6 vitamin segíti a fehérje anyagcserét és felszívódást. A tiamin növeli a szervezet energia szintjét és elősegíti a normál étvágy kialakulását.

A pisztácia emellett kiváló réz forrás, ami az immunrendszert erősíti. Számos vitamin, ásványi anyag és fitonutriens található benne, tehát a pisztácia egy kiváló és egészséges csemegének tűnik. Betegeknél azonban nem javasolt a fogyasztása, sajnos nem találtam magyarázatot rá pontosan miért.

Pisztácia és a koleszterin

A pisztáciában egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak találhatók. Ezek a zsírsavak csökkenthetik a vér koleszterin szintjét, és csökkenthetik a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét (Institute of Medicine). Ez azért jól hangzik! Azt is olvastam, hogy a pisztácia 10%-kal csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást – gyanítom , hogy a sózott pisztácia nagy mennyiségű fogyasztása legalább ugyanennyivel növeli a vérnyomást -.

Minden egészségvédő és egyéb jó tulajdonsága mellett azt is érdemes figyelembe kell venni, hogy a pisztácia energiatartalma igen magas, száz grammja 557 kcal (2332 kJ) energiát tartalmaz, ezért túl nagy mennyiségben nem tanácsos fogyasztani. A házi patika szerint abból azonban semmi baj nem lehet, ha 8-10 szemet naponta rendszeresen elrágcsál belőle. Azt gondolom ehhez azért komoly önuralomra van szükség.

Források illetve bővebben:

You may also like...