Látnivalók Isztambulban

Szóval idestova 5 napom van megismerni a várost. 3 Nepál előtt, illetve 3 Nepál után, de egy napot úgy is elvesz a repülőtéri hercehurca. Sokan vannak, akik szeretik előre eltervezni pontosan mit fognak megnézni. Páran annyira alaposak – náluk mindig ott lapul a helyi útikalauz – , hogy még az utazás előtt utánanéznek egy-egy látványosság történetének. Nos ízlések és pofonok, én a saját fejem után megyek. Így persze nem látok annyit, de nem köt a napirend sem.

Mecsetek

A mecsetekről és az iszlám vallásról külön poszt készül. Itt elöljáróban annyit, hogy mindenképp meg kell nézni. A nagy mecseteket azért, mert lenyűgöző építési remekművek. Egy két kis mecsetet pedig azért, mert az igazi iszlám vallásba nyerhetünk általuk betekintést, és nem csak a turizmusra szakosodott kirakatba.

Múzeumok

A múzeumi élmények is elég vegyesek. Nagyon szeretek múzeumokba járni, de leginkább itthon. Ha külföldön vagyok első körben az emberek, az ottani kultúra érdekel, nem pedig a kiállított tárgyak. Persze vannak híres múzeumok, amiket feltétlen érdemes megnézni.

Isztambulban voltam egy szőnyegmúzeumban. Ez elsőre sem hangzik azért tökéletes tervnek, de gondoltam közel van és olcsó is. Miért is ne? 15. századtól induló szőnyegfoszlányok voltak kiállítva, illetve a későbbi 18-19. századból szinte ép szőnyegek. Valójában nem volt egy nagy élmény. Nem voltak igazán látványos, 1000 évig hímzett darabok, amiket vártam.

egyiptomi-bazar-isztambul

Grand Bazar

Ez volt a török út fénypontja azt hiszem. A Grand Bazar nevéhez híven egy hatalmas piac. Gyakorlatilag minden van benne: tankönyvek, ékszerek, társasjátékok, régiségek, fűszerek, vizipipák, állatok, stb, stb, stb. Ebből sejthető a mérete. Már a fedett rész is hatalmas, de az egész Bazar szinte bejárhatatlan.  Viszont ahogy belépsz: mint az ezeregy éjszaka meséi. Minden csillog. Mindenhol emberek. Csodálatos.

Itt megtapasztaljuk, hogy a törökök tényleg hatalmas üzletemberek. Bármit megvehetünk, különleges teákat, halat, ruhát, sakk készletet. Egyetlen dolgot nem fogunk kapni: számlát. Mindenki árul mindent. Úgy tűnik itt elég könnyű vállalkozni.

Nekem ez volt a kedvencem. Napokig el lehetett volna bámészkodni, alkudozni. Persze mivel a teherbírásom és a poggyászom mérete is korlátokba ütközik csak a fél bazárt vásároltam fel szuvenírnek.

 

You may also like...