Azori szigetek – Mikor utazzunk?

Egyre csak közeledik az Azori utam (sőt mikor ez publikus lesz, már el is indultam). Én pedig folyamatosan csak gyűjtöm és gyűjtöm az információkat a szigetekről. Lassan kezdek kicsit túl telítődni, most pedig megpróbálok rendet rakni. Ide pedig rendszerezve leírni a megszerzett információkat, hogy nektek már könnyebb legyen elindulni.

Bárhová is tervezek hosszabb utat, az első amit mindig megnézek, hogy mikor érdemes odamenni. Miért? Mert rengeteg olyan emberrel beszélek, akinek egy-egy “álom hely” hatalmas csalódást jelentett. Ergo nem volt eléggé felkészülve. Te pedig csak várod a csodás beszámolót, és semmi…  Végül pedig jön a kellemetlen igazság  ,,a képen nem ilyen volt…”

Lehet páran elsiklottatok felette, de úgy kezdtem, hogy mikor hosszabb utat tervezek. Olyan bármikor lehet, hogy kifogsz egy rossz hétvégét, de egy teljes hónapot? Ott már valami gyanús, de konkretizáljuk a dolgot!

Azores időjárása

Az Azori szigetek egy remek hely. Tényleg bármikor látogatható, nincs se túl meleg, se túl hideg. Hogy egészen pontos legyek az átlag hőmérséklet egész évben 14-20 C fok. Viszont senki ne gondolja azt, hogy akkor mindig ugyanolyan. Igenis vannak különbségek, pl az esős napok száma téli hónapokban 3x annyi, mint nyáron. Ponta Delgada ilyenkor is király lehet, de a kisebb szigeteken nem biztos, hogy hatalmas élmény egy esős hetet eltölteni. Mikor többet süt a nap, akkor természetesen a természet is még rikítóbb, elkezdenek kinyílni a virágok, még zöldebbek a fák. Ugyanakkor alacsonyabb a vízállás, tehát kisebbek a vízesések… én legideálisabb időpontot szerettem volna magamnak megtalálni, de mihez? (az időjárásról bővebb infók itt: http://www.geekyexplorer.com/azores-climate/)

Mit szeretnék csinálni?

Az már fél siker, ha megnézed milyen az időjárás valahol, az általad kiszemelt időszakban. Ez már önmagában elég sok mindent ki tud zárni. pl monszun időszakban nem biztos, hogy a legjobb lesz a tengerparti nyaralás. Viszont jön a dolog másik fele, mihez keressük a legjobb időt? Azt ajánlom mindenkinek – a média sugallatával ellentétben – ,hogy ne egy helyre, hanem egy dologra koncentráljon. Nem Hawaii-ra szeretnék eljutni, hanem arra vágyom, hogy Hawaii-on szörfözzek napestig. Így sokkal valószínűbb, hogy nem fogsz csalódni.

Én az Azori szigeteken első sorban túrázni szeretnék. Tudom, hogy ez a világ egyik legkülönlegesebb helye, annyi természeti csodával, amennyit csak be tudsz fogadni. Novembertől Márciusig roppant sokat esik, a legalkalmasabb idő pedig a Júniustól Szeptemberig tartó időszak. Ha túrázni, sikló ernyőzni, szörfözni szeretnél, akkor neked is ez a legjobb időpont.

Még egy ok a tavasz/kora nyárig tartó időszakra, hogy ilyenkor fordul meg a legtöbb bálna a környéken. Ugyanis az egyik legnépszerűbb látványosság a szigeteken, a bálna nézés. Itt tavasszal csaknem minden fajta mefigyelhető, de bizonyos fajok csak néhány hónapig. Kis segítség mit és mikor lehet látni:

Tömeg, árak, még nagyobb tömeg…

Többségünk sehová nem szeretne olyan időszakban menni, mikor az árak az egekben vannak, és annyi időbe telik egy négyzetméter helyet találni a törölközőnknek, mint a belvárosban este 6 után parkolni. A rossz hír az, hogy a legtöbb ember utazási irodával utazik, akik azért megnézik mikor van szezon. Tehát mikor épp jó idő van, nagy valószínűséggel tömeg is lesz. Viszont a jó hír hogy az Azori szigetek nem tartozik a legfelkapottabb turista látványosságok közé.

Ahogy néztem ide kifejezetten érdemes szezonba menni. Ugyan biztos emelkednek valamit az árak, és ilyenkor szállást foglalni is előre érdemes, azonban sok komp csak ilyenkor közlekedik. Tehát közlekedni sokkal kényelmesebb lesz szezonban, abban pedig bízom, hogy még ilyenkor sem lesz teljesen telítve a hely turistákkal.

Szóval nagyjából ez az első lépés! Biztosan kihagytam valamit, de a leírtakra érdemes figyelni. Igyekezzetek utána nézni annak a helynek, ahova készültök, még akkor is, ha azt gondoljátok, hogy az a hely aztán maga a paradicsom! Ha tetszett a cikk, iratkozzatok fel itt, vagy Facebookon.

You may also like...