Flores – Azori szigetek

Arra az elhatározásra jutottam, hogy Szigetről szigetre fogom leírni, hogy miket tapasztaltam az Azori-szigeteken. Igyekszem ezt időrendben megtenni. Kezdjük is az elsővel, ami Flores volt.

A legszebb, amit valaha láttam

Ez volt az első gondolatom. Sőt! Volt, amikor azt fontolgattam, hogy ide kellene költözni, mert ez itt a paradicsom. Az egy hónapos utam az első állomása, és már is úgy éreztem, hogy ilyen nem is létezik. Flores tele van természeti csodákkal, az emberek hihetetlen kedvesek voltak, valahogy az egész olyan volt, mint egy tündérmesében.

A szigetről

Floresen nagyjából 4000 ember él. Messze esik mind San Migueltől, mind a központi szigetektől. Eléggé elszigetelt, mivel csak havi 2 komp jár ide szezonban, tehát többnyire ha ide szeretnénk jutni, repülni kell. Éppen ezért itt volt a legkevesebb turista és ezt én nagyon élveztem. Flores portugálul virágot jelent, és valóban minden tele van virágokkal, leginkább hortenziával.

 

Ezen a szigeten leginkább régi, kő vagy már tégla építésű házakkal találkozunk. 4 vagy 5 nagyobb falu van és az ezeket összekötő 3-4 út. Ezt leszámítva pedig leginkább csak túraútvonalak. Én 4 éjszakát töltöttem el Flores-en, azt gondolom, hogy ez nagyjából elég is volt. Még 1 nap kellett volna, hogy ténylegesen minden túraútvonalat végig tudjak járni. Az óceán 18 fok körüli, ami nem túl meleg, viszont Flores környékén nagyon szép a tenger. Rengeteg halat láthatunk közel a parthoz is, szóval érdemes búvárkodni egyet.

Túrázás

Ezen a szigeten jóformán csak túrázni lehet, azt viszont hihetetlen helyeken. A túrák nagyon szépen vannak jelölve, többnyire táblákkal, de a honlapjukon letölthetőek a GPS útvonalak is, szóval érdemes böngészgetni. A sziget több pontjáról indul túra, de a legnagyobb csomópont Faja Grande. Ezért, ha csak 2-3 napot tudunk eltölteni a szigeten, itt érdemes lakni. Jó néhány vízesést találunk a szigeten. Többek közt olyat is találunk bőven amiben megfürödhetünk, ugyanis az Azori szigeteken engedik a vízesésekben pancsolást. Ez egy hatalmas élmény, feküdni a vízen és alulról bámulni, ahogy zuhog le a víz.

A vízeséseken túl olyan túrák is akadnak, amik a tenger mellett vezetnek. A sziget északnyugati felén sziklás a part, a Déli részén pedig homokos (fekete, vulkanikus homokkal).  Mindkettőnek meg van a maga szépsége. A túrautakon órákig senkivel sem fogunk találkozni, elég sok forrás és vízesés van, amiből akár megkísérelhetünk inni is, de érdemes inkább elegendő vizet magunkkal cipelni. Ezentúl a szigetek időjárása is elég szeszélyes, gyakran a sziget két végén teljesen más az időjárás, és elég gyorsan is változik, szóval ruházatban erre számítsunk.

Közlekedés

A legtöbben autót bérelnek, amit a reptéren meg lehet tenni. Hétköznaponként van esélyünk 1-1 buszra is, a menetrendet itt megosztom (megállók itt), de nem érdemes erre alapozni. Gyalog azért elég nagy távolságok vannak. Stoppolni viszont könnyedén lehet egyedül vagy párban. Többnyire felvesznek mind a helyiek, mind a turisták, viszont a kevésbé forgalmas utakon nehéz sofőrt fogni. Tipikusan Santa Cruztól lehet könnyedén eljutni Lajes-be. Egy fokkal nehezebb, de nem vészes Lajesből Lajedo-ba, ezenkívül pedig óSanta Cruz – Faja Grande útvonal működik még több kevesebb türelemmel. Engem előbb-utóbb mindig felvettek (a fél- egy órás utakra kb 1,5-2 órára kell stoppal számolni).

You may also like...

1 Response

  1. 2018-02-15

    […] Ez volt az első szigetem, és talán ezért is tetszett meg annyira. Egy viszonylag kis sziget, könnyű stoppolni, kicsit nehéz szállást találni. A túrák, vízesések valami eszméletlen csodálatosak, az emberek rendkívül barátságosak. Angolul közel sem beszél mindenki, viszont ha valaki csak pár szót is tud angolul, már örömmel fog minket fogadni. Arra jutottam, hogy nagyjából 4 éjszakát érdemes itt eltölteni, és ez meglepően jó megérzés volt. A sziget pont az elzártsága miatt szuper. Mivel csak repülni lehet, és egész kiesik San Migueltől, sokkal kevesebb turista van, mint a többi szigeten. Sok hal van a partközelben is, szóval snoorkelingelni/horgászni is nagyon ideális (bár azt hallottam Santa Maria ennek a fellegvára). Pont elég időt töltöttem el, mindössze egyetlen túrát hagytam ki, de legalább van miért vissza mennem. Floresről bővebben itt olvashattok. […]