Azori-szigetek – Melyik sziget, hány nap?

Sziasztok! Visszatértem az Azori-szigetekről és lassan feldolgozom azt a végtelen sok élményt, amit ez alatt a bő 3 hét alatt szereztem. Igyekszem a tapasztalataimat megosztani, ahogy eddig. Nagyon sokáig terveztem ezt az utat, és tisztán emlékszem mi volt a legnehezebb döntés: melyiket válasszam a 9 szigetből, illetve hol hány napot töltsek el? Erről lesz most szó, illetve arról a 6 szigetről, amit kiválasztottam.

Az Azori-szigetekről általában

Az Azori-szigetek 3 csoportra oszthatók. Legnyugatabbra helyezkedik el Flores és Corvo, majd a központi szigetek Faial, Pico, S. Jorge, Tereceira, Graciosa, végül a keleti csücsök, ami San Miguel és Santa Maria. A 3 csoport egymástól elég messze helyezkedik el. A csoportokon belül többnyire könnyen tudunk komppal közlekedni. Köztük viszont gyakran érdemes repülni.

Főként a fiatal utazók kedvéért azért megjegyzem, hogy naponta jár komp a központi szigetek illetve San Miguel közt (ez egy kb. 8 órás út), amit én meg is tettem. Egészen hosszú idő, ám ha kiváltjátok az ifjúsági kártyát csak 7,5 euró, ami sokkal olcsóbb, mint a repcsi. Ami közelekedésileg elég elszigetelt az a két nyugatra lévő sziget (Flores és Corvo). Létezik ugyan hajó a központi szigetekről Flores-re is, de még szezonban is csak kettő jár egy hónapban, ehhez tehát kár volna komoly reményeket fűzni, szinte minden bizonnyal repülni kell. Na most, hogy a közlekedést nagyjából tisztáztuk jöjjön a lényeg, melyik sziget kell?

A probléma ott van, hogy minden sziget más, de valóban más. Különböznek időjárásban, növényzetben, méretben, de gyakran még az emberek mentalitása is. Ezért hatalmas feladat kitalálni melyik szigeten és mennyi időt tudunk eldönteni. Na de nézzük.

Flores

Ez volt az első szigetem, és talán ezért is tetszett meg annyira. Egy viszonylag kis sziget, könnyű stoppolni, kicsit nehéz szállást találni. A túrák, vízesések valami eszméletlen csodálatosak, az emberek rendkívül barátságosak. Angolul közel sem beszél mindenki, viszont ha valaki csak pár szót is tud angolul, már örömmel fog minket fogadni. Arra jutottam, hogy nagyjából 4 éjszakát érdemes itt eltölteni, és ez meglepően jó megérzés volt. A sziget pont az elzártsága miatt szuper. Mivel csak repülni lehet, és egész kiesik San Migueltől, sokkal kevesebb turista van, mint a többi szigeten. Sok hal van a partközelben is, szóval snoorkelingelni/horgászni is nagyon ideális (bár azt hallottam Santa Maria ennek a fellegvára). Pont elég időt töltöttem el, mindössze egyetlen túrát hagytam ki, de legalább van miért vissza mennem. Floresről bővebben itt olvashattok.

Corvo

A legkisebb sziget, ahol kb 440 ember él. Az egész sziget körbesétálható egy hosszabb nap alatt. Egyetlen faluja van, és két túrája, amiből az egyiket úgy tűnt hosszú ideje csak én teljesítettem. Ugyanúgy tele van hortenziával, a klíma és időjárás is hasonló. Corvo-n viszont van egy hatalmas vulkán kráter, amiben a 2-es számú túra visz. Lenyűgöző látvány. Én két napot (1 éjszakát) töltöttem a szigeten, és nagyon nem bántam meg. Sokan azonban Floresről mennek a reggeli komppal, majd az esti komppal vissza. Ez kicsit rohanósabb megoldás (és mindenképp kell előre jegyet foglalni hozzá a kompra, mert csak 20-25 fős + utána taxizni kell a 2. túrához), ráadásul itt több társasággal is összebarátkoztam, szóval én azt mondom 2 nap! A Corvoi beszámolóm elérhető itt.

Faial

Faial már teljesen más tészta. A legnagyobb városa Horta (második legnagyobb az Azori-szigeteken), az előző falukhoz képest nagy ugrás, de roppant hangulatos hely, este kiülős, zenés pubokkal, csodálatos panorámával. Talán ez volt ennek a szigetnek a legmagyobb vonzereje: Porto Pim mesés hangulata. Látható továbbá a Pico hegy is, ami reggelente szerintem lélegzetelállító, de én amúgy is imádom a hegyeket…

Minden esetre van két vulkánrengeteg strand. Szóval itt aztán akad látnivaló, szerintem ideális esetben 3-4 nap indokolt lehet, de kocsival végülis 2 nap is elégnek bizonyulhat. Illetve én innen mentem Bálnalesre is, amit szintén nem bántam meg (ez fél napos projekt), és erről lesz egy külön bejegyzés. Most elöljáróban annyit, hogy a központi szigetekről érdemes bálnalesre menni.

Pico

 

Pico szigetével vegyes érzelmeim vannak. Először is túl sok időt szántam rá, de aztán valahogy mégsem tudtam jól eltölteni azt az időt, amit rászántam. A sziget legnagyobb jellegzetessége Portugália legmagsabb csúcsa, a Pico hegy. Erre 1 vagy 2 nap kell. Ugyanis a hegy tetején lehet sátrazni, és a felhők fölött, tiszta, csillagos ég alatt aludni, majd reggel onnan nézni a napfelkeltét, és a többi szigetet. Ezt sajnálom, hogy én kihagytam, hiszen csak felmentem és le. Persze így is szuper volt. A másik jellegzetesség a bor!

 

Itt Portoval ellentétben a Fehér bor keresendő, illetve van egy zöld bor nevezetű különlegességük. Ezeket leszámítva nekem a sziget hangulata nem nyerte nagyon el a tetszésemet. Ez a második legnagyobb Azori sziget, nagyok a távolságok, nehezebb stoppolni. Kicsit kopár, kevesebb a túralehetőség. Azt mondom, hogy 2-3 napnál többet felesleges rá tervezni.

Sao Jorge

Nagyon különleges sziget, és sajnálom, hogy itt csak egy napot töltöttem el (Pico-ról indultam reggel, és mentem vissza este). A sziget környékét imádják a bálnák, delfinek, szóval lehet már kompról is láthatunk érdekességeket, ha odafigyelünk. A szigeten van egy sajtgyár, ami napi kétszer szervez tárlatvezetést. Valahol ezen a szigeten termsztenek elvileg kávét is, de oda nem jutottam el. Itt vannak a legnagyobb szintkülönbséges túrák, a sziget adottságai miatt, autó nélkül nagyon nehéz a falvak közt közlekedni. Nekem mázlim volt a stoppolással. A falvak a sziget szélein, az óceánpartokon helyezkednek el, míg az autóutak a sziget közepén, a hegyen. Nem hatalmas sziget, de hosszú és 1 nap nem elég rá, ráadásul sokkal barátságosabb, mint Pico. 2-3 napra tenném az itt eltöntendő időt. A sziget másik felén itt jól látni a Pico hegyet, ami nagy pluszt ad a panorámához.

Sao Miguel

Végül, de nem utolsó sorban elérkeztem a főszigethez. Sao Miguel a legnagyobb az Azori szigetek közt, és minden bizonnyal a legváltozatosabb is. Azt gondolom, ha csak egy heted van, ne vesződj a többi szigettel, és köztük történő utazással, hanem itt állapodj meg. Tömérdek érdekessége van, túrák, termál fürdők, strandok, tea ültetvény, városok, kráterek, vízesések. Az az igazság, hogy úgy töltöttem el egy hetet a szigeten, hogy még bőven el tudtam volna mégegyszer ennyit nézelődni. Valóban nem lehet betelni vele, és hihetetlen sokrétű. Emellett természetesen sokkal több a turista, de még így sem zavaró. Nagyon jó sziget, de teljesen más, mint a többi, ezt pedig még a helyiek sem tagadják. Szóval legalább 1 hét!

Végezetül azt mondom lenyűgöző volt minden sziget, amin jártam. Szerencsésnek érzem magamat, hogy majd egy hónapom volt barangolni a szigeteken, de kellett is. Mind valóban más, és érdekes élmény. Remélem hasznos lesz a cikk mindazoknak, akik hezitálnak, és nem tudják melyik Azori szigetet válasszák és hány napra. Ha már megszületett a döntés, de kíváncsiak vagytok, melyik hónapban érdemes az Azori szigetekre menni, ide vonatkozó cikkemet itt találjátok meg. A megosztásokat, likekat és feliratkozásokat pedig köszönöm. Sziasztok, Doma!Copyright © Doma - 2017