Feldolgozások – Peggy Lee & Scott Bradlee

Feldolgozásokról

Igazi kis különlegesség ez a videó. Peggy Lee brutál hangú énekesnő énekeli rá a Fever-t 12 különböző híres számra. A feldolgozások külön gondolkodásmódot igényelnek. Ahogy Légrády Péter művész úrtól hallottam egyszer – talán már szó szerint nem emlékszem -:

Feldolgozás, mikor egy számot előadunk, de nem tudjuk még eljátszani.

Sajnos tényleg a feldolgozások komoly hányada ilyen művekből áll. Ennek egyszerű az oka: sokkal könnyebb egy ismert számmal megnyerni a közönséget, mint egy olyannal, amit még sosem hallottak. Hiszen az ismert szám, még ha nem is a kedvencük, de nem közömbös, élmények fűződnek hozzá. Most a zenész saját ízlése szerint játssza el. Ez szimpátiát kelt, mert azt sugallja, hogy ugyanolyan zenét hallgattok, ugyanonnan jöttök, hiszen ugyanazt a zenét ismeritek.

Peggy Lee illetve Scott Bradlee (a zongorista srác) szerintem nem csak az egyszerűbb utat választották. A videó végtelenül ki van dolgozva. A számok közt szép átkötések vannak. Nehéz feladat egy szöveget több dallamra elénekelni. A nagyon karakteres zeneszámok beragadnak az ember fülébe, nem lehet egykönnyen elvonatkoztatni tőlük. Itt azonban mégis sikerül.

Szerintem ez a videó az egyik legkiválóbb Cover produkció. Persze sok lesz majd még 🙂

You may also like...