A legjobb akusztikus gitáros

Tudom, hogy ilyen nincs. De most mégis van. Számtalan jó gitárost hallottam és láttam már életemben, de mégis a leghihetetlenebb ő volt: Tommy Emmanuel. Mi benne ennyire lenyűgöző? Tommy Emmanuel kezében a gitár nem csak egy hangszerré, de egy teljes zenekarrá alakul át. Hogy lehetséges ez? Lesd meg fent a videóban.

a-legjobb-akusztikus-gitaros-tommy-emmanuel

Koncertek

Nagyjából két évente hallhatunk Tommy Emmenual koncertet Magyarországon. Én igyekszem mindegyiken képviseltetni magamat, volt már szerencsém a backstage-ben is ott lenni. Tommy hihetetlen szerény gitáros, minden koncertje előtt örömmel válaszol a feléje irányuló kérdésekre, és szívesen ad rövid külön koncertet a technikák bemutatására.

Ritka olyan koncerten részt venni, ahol minden szám instrumentális, mégsem hiányzik az ének. Összes koncertjéről úgy sétáltam kifelé, hogy inkább most pár napig nem is gitároznék. Ebben minden benne volt, amit gitárral el lehet mesélni. Ugyanakkor előadóművésznek is hatalmas. Sok viccel, grimaszokkal teszi még intenzívebbé fellépéseit.

Fingerpicking

Tommy egy kifejezetten nehéz gitározási technika továbbfejlesztése árán szólaltatja meg hangszerét úgy, ahogy. Ez pedig a fingerpicking. A fingerpicking itthon is tanulható, a gitárosok számára ismert fogalom. Hazai legnagyobb képviselője Légrády Péter művész úr.

A jellemzően amerikai technika lényege, a fingerstyle egy típusa. Mivel újjal pengetik, egyszerre több szólamon szólal meg a hangszer. Sajátossága azonban a többi fingerstyle műfajjal szemben, hogy a szólamoktól független, ám de folytonos basszusmenet kíséretet játszanak a hüvelykujjal, miközben a mutató és középső ujjak a dallamokat játsszák.

Gyakorlatban a zongorán már rég óta használt ragtime műfajt próbálták gitárra átültetni. Első előfordulásai a blues kapcsán merülhettek fel, népszerűségét azonban két híres country előadó Merle Travis és Chet Atkins érte el. Személyes kedvencem volt még a stílusban Jerry Reed.

[row][col w=”6″] A régmúlt [/col][col w=”6″]A jövő [/col][/row]

[row][col w=”6″]


[/col][col w=”6″]


[/col][/row]

[row][col w=”6″]
Chet kora egyik nagy királya lehetett. Édesapámra és az akkori amerikai zenét ismerő gitárosok zömére komoly hatást gyakorolt. 14 grammyt kapott, Kennedy elnöksége alatt rendszeresen játszott a fehérházban, ami miatt úgy hívták, az elnök gitárosa. Egyik legnépszerűbb műve a Yakety Axe, mely barátjának Boots Randolph ,,Yakety Sax” című művének gitár adaptációja[/col][col w=”6″]
Ha már beszélünk a stílus régi királyairól, illik megemlíteni a jövő nemzedékeit is. A fenti videón csekkolható Smokin’ Joe Robinson Tommy Emmanuel mester legtehetségesebb tanítványa. A videót 16 évesen követte el, s már ekkor mélyebbre merült a fingerpicking rejtelmeiben, mint sok ember egész élete során. Egyébként a srác járt Magyarországon is pár évvel ezelőtt. Ez pedig már saját száma. [/col][/row]

 

Ebben a műfajban megfigyelhető, hogy a legtöbb gitáros egyedül szeret játszani, ezzel is lenyűgözve a közönséget. Sokszor tényleg elképesztő, hogy egyetlen gitár szól. Saját véleményem szerint azonban sokszor ez a fajta előadásmód a gitározás rovására fordul. Számtalan új ötlet, új helyzet alakul ki az együtt zenélések során. Ez a fejlődés ezeknél az embereknél egyszerűen kimarad. Tommy Emmanuel azon nagyon kevés fingerpicking gitáros közt tartható számon, aki nem csak egyedül, de zenekarban is kamatoztatja tudását. Tele van a youtube zenéjével, előadásaival, feldolgozásaival. Talán egy napon Joe Robinson, vagy valaki más ellesi azt a megfoghatatlan valamit, amit a színpadon állva sugároz a közönség felé, és tovább fejleszti zsenialitását.  Most azonban azt hiszem ő emelkedik ki leginkább az összes akusztikus gitáros közül. 

You may also like...