Azori-szigetek – Melyik sziget, hány nap?

Sziasztok! Visszatértem az Azori-szigetekről és lassan feldolgozom azt a végtelen sok élményt, amit ez alatt a bő 3 hét alatt szereztem. Igyekszem a tapasztalataimat megosztani, ahogy eddig is. Nagyon sokáig terveztem ezt az utat, és tisztán emlékszem mi volt a legnehezebb döntés: melyiket válasszam a 9 szigetből, illetve hol hány napot töltsek el? Erről lesz most szó, mik a legizgalmasabb látnivalók és főbb jellegzetességek azon a 6 szigeten, amit kiválasztottam.

Az Azori-szigetekről általában

Az Azori-szigetek 3 csoportra oszthatók. Legnyugatabbra helyezkedik el Flores és Corvo, majd a központi szigetek Faial, Pico, S. Jorge, Tereceira, Graciosa, végül a keleti csücsök, ami San Miguel és Santa Maria. A 3 csoport egymástól relatív messze helyezkedik el. A csoportokon belül többnyire könnyen tudunk komppal közlekedni, köztük viszont többnyire érdemes repülni.

Főként a fiatal utazók kedvéért megjegyzem, hogy naponta jár komp a központi szigetek illetve San Miguel közt (ez egy kb. 8 órás út), amit én is megtettem. Hosszú idő, ám ha kiváltjátok az ifjúsági kártyát csak 7,5 euró, ami sokkal olcsóbb, mint a repcsi. Ami közlekedésileg elég elszigeteltnek mondható, az a két nyugatra lévő sziget (Flores és Corvo). Létezik ugyan hajó a központi szigetekről Flores-re is, de szezonban is csak kettő jár egy hónapban, ehhez tehát kár volna komoly reményeket fűzni, szinte minden bizonnyal repülni kell. Na most, hogy a szigetek közti közlekedést nagyjából tisztáztuk jöjjön a lényeg, melyik sziget kell?

A probléma ott van, hogy minden sziget más, de valóban más. Különböznek időjárásban, növényzetben, méretben, de gyakran még az emberek mentalitása is más. Éppen ezért hatalmas feladat kitalálni melyik szigeten mennyi időt tudunk eldönteni. Na de nézzük!

Flores

Ez volt az első szigetem, és talán ezért is tetszett meg annyira. Egy viszonylag kis sziget, könnyű stoppolni, kicsit nehéz szállást találni. A túrák, vízesések valami eszméletlen csodálatosak, az emberek rendkívül barátságosak. Angolul közel sem beszél mindenki, viszont ha valaki csak pár szót is tud angolul, már örömmel fog minket fogadni. Arra jutottam, hogy nagyjából 4 éjszakát érdemes itt eltölteni, és ez meglepően jó megérzés volt. A sziget pont az elzártsága miatt szuper. Mivel ide szinte csak repülni lehet, és egészen kiesik Sao Miguel-től, sokkal kevesebb turista van, mint a többi szigeten. Sok hal van a partközelben is, szóval snoorkelingelni/horgászni is nagyon ideális (bár azt hallottam Santa Maria a búvárkodás fellegvára). Pont elég időt töltöttem el, mindössze egyetlen túrát hagytam ki, de legalább van miért vissza mennem. Floresről bővebben itt olvashattok. A nevéből is sejthető, hogy nagy jellemzője a virágok, hortenziák.

Corvo

A legkisebb sziget, ahol kb 440 ember él. Az egész sziget körbesétálható egy hosszabb nap alatt. Egyetlen faluja van, és két túrája, amiből az egyiket úgy tűnt hosszú ideje csak én teljesítettem. Ugyanúgy tele van hortenziával, a klíma és időjárás is hasonló. Corvo-n viszont van egy hatalmas vulkán kráter, amiben a 2-es számú túra visz. Lenyűgöző látvány. Két napot (1 éjszakát) töltöttem a szigeten, és nagyon nem bántam meg. Legtöbben azonban csak 1 napra jönnek, Flores-ről lehet indulni a reggeli komppal, majd az esti komppal vissza. Ez kicsit rohanósabb megoldás (és mindenképp kell előre jegyet foglalni hozzá a kompra, mert csak 20-25 fős + utána taxizni kell a 2. túrához), ráadásul itt több társasággal is összebarátkoztam, szóval én azt mondom 2 nap! A Corvoi beszámolóm elérhető itt.

Faial

Faial már teljesen más tészta. A legnagyobb városa Horta (második legnagyobb város az Azori-szigeteken), az előző falukhoz képest nagy ugrás, de roppant hangulatos hely, este kiülős, zenés pubokkal, csodálatos panorámával. Talán ez volt ennek a szigetnek a legnagyobb vonzereje: Porto Pim mesés hangulata. Látható továbbá a Pico hegy is, ami reggelente szerintem lélegzetelállító, de én amúgy is imádom a hegyeket, szóval ez kicsit elfogult vélemény…

Mindenesetre van két vulkánrengeteg strand. Bőven akad látnivaló, ideális esetben 3-4 nap indokolt lehet, de kocsival végülis 2 nap is elégnek bizonyulhat. Illetve én innen mentem Bálnalesre is, amit ugyancsak nem bántam meg (ez fél napos projekt), majd ezekről is lesz egy külön bejegyzés. Most elöljáróban annyit, hogy a központi szigetekről érdemes bálnalesre menni.

Pico

Pico szigetével vegyes érzelmeim vannak. Először is túl sok időt szántam rá, de aztán valahogy mégsem tudtam jól eltölteni azt az időt, amit rászántam. A sziget legnagyobb jellegzetessége Portugália legmagasabb csúcsa, a Pico hegy (2351m). Erre 1 vagy 2 nap kell. Ugyanis a hegy tetején lehet sátrazni is. Ez nem mindennapi, mivel a felhők fölött, tiszta, csillagos ég alatt lehet aludni, majd reggel onnan nézni a napfelkeltét, és a többi szigetet. Én nagyon sajnálom, hogy kihagytam, csak felmentem és lejöttem. Persze így is szuper volt, de na… A sziget másik nagy jellegzetessége a bor! Úgyhogy ilyen képet is fotóztam:

 

Itt Porto-val ellentétben a fehérbor keresendő, illetve van egy zöld bor nevezetű különlegességük. Ezt a két fő attrakciót leszámítva nekem a sziget hangulata nemigazán nyerte el a tetszésemet. Ez a második legnagyobb azori sziget, nagyok a távolságok, nehezebb stoppolni. Kicsit kopár, kevesebb a túralehetőség. Azt mondom, hogy 2-3 napnál többet felesleges rá tervezni.

Sao Jorge

Nagyon különleges sziget, és sajnálom, hogy itt csak egy napot töltöttem el (Pico-ról indultam reggel, és mentem vissza este). A sziget környékét imádják a bálnák, delfinek, szóval lehet már kompról is láthatunk érdekességeket, ha odafigyelünk. A szigeten van egy sajtgyár, ami napi kétszer szervez tárlatvezetést. Valahol ezen a szigeten termesztenek elvileg kávét is, de oda nem jutottam el. Itt vannak a legnagyobb szintkülönbséges túrák. Pont a sziget adottságai miatt, autó nélkül nagyon nehéz a falvak közt közlekedni. A falvak a sziget szélein, az óceánpartokon helyezkednek el, míg az autóutak a sziget közepén, a hegyen. Nekem mázlim volt a stoppolással, csaknem egyből felvettek. Nem hatalmas sziget, de hosszú és 1 nap nem elég rá, ráadásul sokkal barátságosabb, mint Pico, és itt is van hostel. 2-3 napra tenném az itt eltöltendő időt. A sziget egyik feléről itt is jól látni a Pico hegyet, ami nagy pluszt ad a panorámához.

Sao Miguel

Végül, de nem utolsó sorban elérkeztem a főszigethez. Sao Miguel a legnagyobb az azori szigetek közt, és minden bizonnyal a legváltozatosabb is. Azt gondolom, ha csak egy heted van erre az utazásra, ne is vesződj a többi szigettel, és a köztük történő utazással, hanem állapodj meg itt! Tömérdek érdekessége van, túrák, termál fürdők, strandok, tea ültetvény, városok, kráterek, vízesések. Az az igazság, hogy úgy töltöttem el egy hetet a szigeten, hogy még bőven el tudtam volna még egyszer ennyit nézelődni. Valóban nem lehet betelni vele, és hihetetlen sokrétű. Emellett természetesen sokkal több a turista, de még így sem zavaró. Nagyon jó sziget, de teljesen más, mint az előzőek, ezt pedig még a helyiek sem tagadják. Szóval legalább 1 hét!

Végezetül azt mondom lenyűgöző volt minden sziget, amin jártam. Szerencsésnek érzem magamat, hogy majd egy hónapom volt barangolni a szigeteken, de kellett is. Valóban mind más, és érdekes élmény. Remélem hasznos lesz a cikk mindazoknak, akik hezitálnak, és nem tudják melyik azori szigetet válasszák, és hány napra készüljenek. Ha már megszületett a döntés, de kíváncsiak vagytok, melyik hónapban érdemes az Azori-szigetekre menni, ide vonatkozó cikkemet itt találjátok meg. A megosztásokat, likekat és feliratkozásokat pedig köszönöm. Jó tervezgetést és utazgatást, Doma!

You may also like...