Tegeződés és Magázódás az Interneten

2018 legádázabb kommentje

Biztos sokan tudjátok, hogy van ez a kéktúrás Android app-om. Sokan szeretik, még többen használják, és jópáran segítik, amit nagyon köszönök. Azonban a törpök élete nem csak játék és mese. Ez a bejegyzés pedig történetesen arról szól, hogy kaptam egy bizonyos 1*-os értékelést, amire persze segítőkészen válaszotlam is:

Erre pedig kaptam egy nem túl elmés email-t, amit szintén megosztok:

,,Tisztelt cím. Először is nem Tegeződök Vadidegenekkel!!!!!!!!!!! Nem vagyok sem Rokona sem haverja sem.Az amerikai tegeződést tartsa meg  a barátainak rokonainak haverjainak.!!!!!!Több címet is kerestem amire a válasz.A megadott cím nem található. Melyik szót nem érti a gagyi vagy a szar kifejezést.Nulla pontot sajnos nem tudtam adni.Könnyű okoskodni a számítógépasztal mellől.Okostóbi.”

És most, mivel ezt a “tegeződünk/magázódunk” jelenséget már oly sokszor olvastam különböző fórumokon – hogy valamibe azért belekössön a szakmai érvekkel nemigazán büszkélkedő fél is -, most úgy döntötem írok erről pár gondolatot.

Mikor magázódunk és mikor nem?

Igyekszem rövidre zárni. Először is magázódni nagyon derék, udvarias dolog. Legalábbis akkor, ha jól használják. Ellenkező esetben lehet kínosan zavaró, túlzott udvariasságot (igen, van ilyen), és roppant kacifántos mondatokat eredményező vagy egyszerűen nem odaillő. Minden esetre ha egy idegennel keveredek beszélgetésbe a villamoson, én is ehhez tartom magamat, nincs mese, magázódni illendő. Tehát amíg személyesen nem ajánlotta fel a “fölé rendelt” (rangban, korban, nemben) személy a tegeződést, addig magázódunk. Viszont szorítkozzunk most az internet világára.

Az interneten a tegeződő hangvétel számít elfogadottnak. Itt valami olyanból indultak ki, hogy egy összetartó közösség tagjai vagyunk, ahol nem lényegesek az alá-fölé rendeltségi viszonyok de ha számítana is, legtöbb esetben nem derül ki a kérdező neme, rang-ja, kora, ami alapján a magázódási protokoll lezajlana –. Továbbá ide szórakozni, pihenni járunk, nem dolgozni, persze van kivétel – ahol gyakran meg is figyelhető magázódás –. Viszont én, mikor egy alkalmazást elkészítek egy összetartó közösséghez szeretnék szólni, ahol nem az számít, hogy valaki nő, férfi, idős, vagy gyerek.

Sajnos Magyarországon szinte semmilyen figyelmet nem fordítanak az internetezési kultúra ismertetésére. Ebből kifolyólag sokan nem értik a lényegét. Elég végignézni egy forgalmasabb facebook bejegyzésen, vagy a nézetebb YouTube videók kommentjein… A magyar tartalmak többsége élvezhetetlen, még a hírportálok cikkei is. Annak ellenére, hogy létezik egy ún. Netikett (angolban: netiquette), ami kimondja, hogy lehetőleg nem magázódunk, ahogy azt is, hogy kerüljük a trágár szavak használatát, vagy hogy tiszteljük más tulajdonát, van aki pont az ellenkezőjét csinálja (ami pont olyan tiszteletlenség, mint egy idegennel tegeződni az utcán). Minden esetre tegezni valakit egy internetes fórumon, személyes emailben vagy bármilyen hasonló online környezetben nem minősül tiszteletlenségnek (sőt ennek ellenkezője igaz).

Mi van, ha nem szeretnék egy ilyen közösség része lenni?

Senki senkit nem kényszerít arra, hogy internetezzen, vagy interneten szóljon hozzá valamihez, feliratkozzon egy YouTube csatornára, egészen véletlenül letöltsön egy szuper kéktúra alkalmazást.

Azért csak kitérek az 1*-os értékelésekre is. Valahogy az emberek fejében él az a gondolat – magamon is észre tudom venni –, hogy ha valamit ingyen megkapnak, akkor annak legalább tökéletesnek kell lennie. Ha pedig fizetünk valamiért, akkor azt a dolgot egyből értékesebbnek gondoljuk, függetlenül attól, hogy milyen minőségű. A fogyasztói társadalomban a drágább a jobb szinonimája lett.

Az ilyen sztereotípiákat el kéne vetni. Továbbá ha valaki feltesz egy ingyenes alkalmazást, amivel nyilván dolgozott, akkor tisztelni és segíteni kellene annyival a munkáját, hogy pozitív értékeléseket, és építő kritikákat írunk, nem haszontalan spam-eket – ami egyébként is netikett ellenes -.

Ti mit gondoltok? Írjátok meg Facebook kommentben!

Akinek tetszik az alkalmazás és még nem értékelte, az pedig el ne felejtse, mert elszomorodom. Továbbfejlesztési ötleteket pedig mindig szívesen fogadok, akkor is, ha jelenleg nincs végtelen időm lefejleszteni :))

You may also like...