Nyaralás tengerparton | Thaiföldi utazás

Sziasztok. Úgy döntöttem írok egy összefoglaló bejegyzést arról, ami a legtöbb embert érdekel Thaiföld kapcsán, tehát a tengerpartról. Thaiföld két elég turistás szigetén jártam, kezdjük is az elején Phukettel.

Phuket

Phuket egy hatalmas sziget, akkora reptere van, hogy nemzetközi járatokat is indítanak. Tehát amennyiben minket csak a szűk értelemben vett tengerparti nyaralás érdekel, nem szükséges Bangkokot útba ejtenünk. Egyébként a szigetek lényegesen drágábbak, mint a főváros vagy Chiang Mai. A lényegesen drágább árak viszont még mindig olcsóbbak, mint a Balaton, szóval ez ne riasszon el senkit.

phuket

Phuketen borzasztó nehéz dolog a közlekedés. Illetve én azt hallottam, hogy ez egy borzasztó zsúfolt sziget. Bizonyára az is, de nem az a része, amin én szálltam meg, mert ott semmi nem volt. Itt találtam olcsón szállást: Rassada Palce. Sikerült úgy lemennem a tengerpartra, hogy egy teremtett lélek nem volt. Ez persze engem nem zavart, roppant szép volt így egyedül, tisztára mint egy amerikai filmben. Viszont a sziget ezen részén se Taxi, se bicikli kölcsönzés. Nincs még kiépítve semmi, ezért aztán nehéz éttermet találni, szórakozó helyre lelni, mindenért sokat kell menned.

Itt mindenki robogóval közlekedik. A robogó bérlés egyébként nem egy drága dolog, feltéve, hogy nem töröd össze, mint én 🙂 Szóval igen, sikerült borulnom egy hatalmasat a vadonat új járművel, ami nem is a költségek miatt kínos, hanem mert a sós víz nem épp a horzsolások legjobb barátja. A helyiek szerint is sokan esnek, és visszafelé repülőn is találkoztam egy magyar párral, akik horzsolásokkal tele jöttek vissza, szóval ti inkább vigyázzatok ezzel.

Egyébként a sziget szép. Gyönyörű a víz (és nagyon meleg). A part azért kicsit mocskos, de láttam már rosszabbat. Isteni kajákat lehet enni viszont a tengerparti éttermekben. Szuper érzés, hogy jóformán az összes olyan tengeri herkentyűt kipróbálhatod, amire itthon először is nincs pénzed. Ezen felül meg itt nem is a mély fagyasztóból kerül az asztalra.

Ko-phi-phi

Összességében nagyon nem nyerte el Phuket a tetszésemet. Hatalmas sziget, minden messze van, sokat kell motorozni, ráadásul mindenem fájt is. Szerintem jobban jár, aki a turistásabb felén száll meg (bár az elég drága). Nem bántam, hogy tovább indulok Phiphi-re. A komp egyébként olcsóbb lett volna a helyszínen, mint neten megvenni. Nagy komp, rengeteg hellyel, sűrűn jár, szóval nem kell aggódni, hogy nem lesz hely. Az út nagyon szép, ha Phuketnél azt mondtam gyönyörű a víz, akkor itt egyenesen mesés. Persze az első csalódás akkor ért, mikor partra szálltunk.

Megállsz Ko-Phi-Phi mesés szigetén, és belépő. Valami poggyász adó, vagy nem is emlékszem már pontosan mire hivatkozva kérték. Minden esetre kell valami díjat fizetni. Ezután a sziget viszont elég barátságos hely. Gyalog bejárható minden irányban. Az árak itt is Balaton alatt. Márciusban nem is volt hatalmas a népsűrűség. Persze voltak bőven, de nálunk szerintem jobban tömve vannak a strandok. Nekem szimpatikus volt, hogy a sziget gyalog bejárható, minden közel van, lazítani ideális. A hőmérséklet is elég kedvező volt, már nem volt olyan fülledt meleg, mint a fővárosban.

Egy napos túrák

A környéken számtalan szervezett túra van, snorkeling, kajakozás, majmok szigete, búvárkodások, cápa les, meg minden amit csak el tudsz képzelni. Ezek a legkülönbözőbb árkategóriában lesznek. A szigeteken többnyire nem fogsz tudni alkudni az árakból, persze próbálkozni érdemes, viszont az utcai árusok már sokkal rafináltabbak. Azért a festőknél még mindig sikerül a képeket felére alkudni.

Egy egy napos túrán részt is vettem, szerintem megérte. Láttuk a Viking barlangot, amit egyébként a kompról is látni fogtok, ha Phuket felől (nem pedig Krabiról) érkeztek. Sokan azt állítják, hogy bevisznek a barlang belsejébe, azonban le van zárva. Ergo, ez egy marketing fogás. Szintén lehúzás, ha a Maya Bay-re szeretnél menni, hogy külön jegyet kell fizetned (nincs benne a túrák árában). Én nem is mentem be. Megálltunk ott hajóval, aki akart bement, aki nem búvárkodott a környéken, totál ugyanolyan strandokon, mint az (csak DiCaprio ott nem forgatott filmet). Elmentünk a majmok szigetére. Ez megint annak jó, aki élvezi a majmok nézegetését, és a sipítozó ázsiai turistákat, nekem már sok a majmokból. Azért csináltam nektek egy képet egy csúcs majomról, egyet meg arról, hogy lássátok mennyien fotózzák a majmokat. A kajakozás és búvárkodás viszont tuti jó program, a hajón pedig kellemesen telik az idő. Mindemellett maga a túra sem volt drága.

Éjszakai élet

Phi-phin hatalmas az éjszakai élet. Még sokkal durvább, mint Siófokon. Mindenhol megy a zene, az egész parton tűzzsonglőrök, ilyen-olyan szórakozóhelyek. Nyilván rengeteg ember csak ezért látogatja meg a szigetet.

Összességében azt gondolom Ko-Phi-Phi-re érdemes pár napra benézni. Gyönyörű hely, nekem azonban kicsit túl sok ember volt. El lehet a környéken nézelődni, van egy csodálatos Viewing Point a sziget tetején. Ki tudsz kapcsolódni, pihenni, strandolni, esténként bulizni egy nagyot. Azért én heteket biztosan nem töltenék ott 🙂

You may also like...