Couchsurfing: A hosztolás alapjai

Couchsurfing-ről

Sokan tudják már mi ez a Couchsurfing, de még közel sem mindenki. Ezért elmondom, hogy a lényege, hogy olcsóbbá tegye az utazást, és közelebb hozza az utazókat és helyieket. Én is, mint sokan mások létrehoztam a profilomat X évvel ezelőtt. Rotschild és én egy túrázáshoz szerettünk volna szállást szerezni Ausztriába. Írtunk csaknem minden hostnak a helyen, de senki sem fogadott minket. Ekkor elkönyveltük egy hatalmas, nemzetközi társkeresőnek, ami persze nem működik.

Legközelebb nepáli utazásom során vettem elő megint az oldalt. Nagyon jó lett volna pár biztos infó Nepálról. Olyan, ami kicsit objektívebben világít rá a földrengés utáni helyzetre, mint a média. Ekkor találtam egy nőt, aki szívesen beszélt a Kathmanduban kialakult állapotokról, és jó pár dolognak utánanézett a kedvünkért. Megszületett tehát az első pozitív tapasztalat.

Ezután kicsit másképp tekintettem az oldalra, és úgy döntöttem találkozom valakivel, sőt hostolok is valakit. Megnéztem a Budapestre kívánkozó profilokat, végül írtam egy 31 éves malájziai nőnek, aki meg is látogatott.

Hogyan adjunk szállást?

Komoly kétségeim voltak arról, van-e értelme befogadni valakit az otthonomba, de végül is egyedül lakom, nincs sok veszteni valóm. Utána olvastam, mit és hogy érdemes csinálni. A legérdekesebb kérdés: adjak-e neki kulcsot? Egy kis böngészés után arra jutottam, hogy ez abszolút nem kitétel. A többség csak szállást ad az utazóknak, nem pedig hotelszobát.

Tehát ez már így egész jó. Nem idegeneket engedsz az otthonodba, csak meghívod őket egy-két napra! Egyébként bármilyen szabályt szabhatsz. Mondhatod, hogy ne nyúljon a TV-hez – na persze nekem nincs ilyesmim –, vagy hogy haza kell érnie éjfélig, mert neked aludnod kell. Ugyanakkor meg is mutathatod neki a várost, ha vevők vagytok ilyesmire, és megkérdezheted milyen náluk az élet. Azért azt fontos tudni, hogy a Couchsurfing ingyenes. A hostok nem kérnek pénzt a szállásért, ez egy közösségi szolgáltatás.

Tippek

Van pár dolog, amit érdemes tudatnod a profilod látogatóival, mielőtt belevágnál a hostok életébe. Az egyik ilyen, hogy kiket és hány napra vagy hajlandó fogadni. Aztán mit vársz te ettől: pl. csak segíteni akarsz, vagy megismerni azt akinek szállást adsz, a kultúráját. Ezek gyakran megelőzik a nézeteltéréseket.

Ahogy a profilokat nézegetem tipikus probléma forrása szokott lenni a dohányzás, ivás, háziállat. Igen van olyan, aki akár háziállattal is utazik, egészen extrém esetek vannak, jobb mindenre gondolni, írd ki a profilodra, ha ez nálad nem megengedett.

Végeredményben úgy gondolom, hogy érdemes kipróbálni ezt is. Tényleg sok új emberrel találkozhatsz, megismerhetsz másokat, és talán nagyobb eséllyel fogsz indulni akkor is, ha te fogsz szállást keresni valamerre. Azonban fel kell készülni arra is, hogy foglalkozni ha nem is kell, de illik azzal, aki meglátogat. Szóval biztosan sok idődet fogja felemészteni. Neki te leszel itt az egyetlen ismerőse, szóval nyilván sok időt fogtok együtt tölteni. A leírások szerint előbb-utóbb lesznek negatív tapasztalatok is, szóval erre is érdemes felkészülni, persze azért ne rendőrségi ügyekre gondoljatok 🙂

You may also like...