Via Ferrata a Rax Alpokban

Via Ferrata, az első alkalommal

Szóval Via Ferrata! Rothschild báróval úgy döntöttük ezt bizony megpróbáljuk. Egyikünk sem a hegymászás nagy szaktekintélye, ezért arra jutottunk beiratkozunk egy kis csoportos túrára. A rolitúra egy akcióját fogtuk ki. Valójában az egész út nem került semmivel többe, mintha ketten kimentünk volna. Persze nem is kaptunk érte sokkal többet. Azért megjegyezném, hogy nem akarom bántani a Rolitúrát, olcsó is volt jó is volt. Nagyon szép helyre is szervezték. Csak pechjünk volt a fő muftival. 

Azt gondoltuk, majd kapunk egy profi hegymászót, és jól kikérdezzük mit és hogy kell a hegyen. Tudod olyat vártunk, mint a filmekben: a csendes Amerikai, aki a patakból táplálkozik – szigorúan nyers hallal – és a medvék talpáról szedi le az orvvadászok hatalmas csapdáit.

Hát vezérünk, nevezzük Bendegúznak, tényleg csendes volt. Először is az odaúton egyetlen szót se szólt. 1 óra vezetés után berakta a kedvenc albumát és végig ment a ..Hara Krisna, Hara Krisna…” a kocsiban. Szerencsére a lemezen csak 4 dal volt, – nem sikerült több ilyen jó zenét szerezni? – tehát legalább 20x végig tudtuk hallgatni. Igazából ez az az ismétlésszám, ami alatt a kedvenc dalodat is meg tudnád unni egy időre.

Na de a túrán aztán ilyen épületes beszélgetések alakultak:

– Sokat mászol hegyet?

– Igen.

– Merrefelé jártál már?

– Mindenfele.

A túra végén érdeklődő kérdés Rothschild haveromtól:

– Ne haragudj mindig érdekelt valami, azért voltak itt kemény szakaszok meg minden… Ha valakinek baja esik, mit tudsz csinálni, hoztál kötelet, vagy ilyesmi?

– Nem.

Tehát csak úgy ittuk a szavait. Balszerencsénkre találkozott Bendegúz valami régi exbarátnőjével is kint az Alpokban. Miután a túrán az egyetlen cél az maradt, hogy velük beszélgessen, és abban a tempóban próbálja meg elhagyni a csoportot, amiben a hölgy épp sétált. Ha a lány lassan ment, akkor lemaradt, ha gyorsan akkor előre ment. Szóval tervünk a hegyi emberről kudarcba fúlt, de milyen is volt a Rax Alpok?

Képek a túráról:

Kezdőknek Rax Alpok

A Rax Alpok első Via Ferrata túrának éppen ideális volt. A szakasz, amin felcaplattunk A-B nehézségű. Illetve a Rax fennsíkon van egy C-s nehézségű szakasz. Azon is felmentünk. Pont alkalmas arra, hogy megtudjuk egyáltalán milyen ez az egész. Az is előnye a helynek, hogy közel van Magyarországhoz. Pesttől kb 320 Km, tehát 3,5-4 óra alatt simán oda tudtunk jutni.

Másik előnye, hogy a Rax Alpok szép. Van pl Magyarországon is Via Ferrata pálya. Bár még nem próbáltam ki, de Csesznek-en kiépítettek egyet. Biztos remek, de azért nem visz 2000m-es magasságokba. Inkább a kihívás miatt érdekes, mint sem a táj szépsége miatt. A Cseszneki pálya nehezebb is, C-s nehézségűtől indul. Vannak benne D-s és E-s szakaszok is, ha jól láttam. Itt találsz róla infót: Cseszneki Via Ferrata.

rax-fennsik

A Rax fennsík egyébként nagyon kellemes hely volt. Mivel felvonó is működik a helyen – ami egyébként magán kézben van –  attól sem kell félni, hogy a hegyen ér az éjszaka. Van egy turistaház is a tetőn: Berggasthof névvel. Ez már közel van kis hazánkhoz, tehát a pincér tud magyarul és az étel is finom.

Beszélgettünk is a helyiekkel. A fennsík télen is gyönyörű, szoktak hótalpas túrákat szervezni rá. Viszont a turistaház nem üzemel, ugyanis olyan hideg van fent, hogy minden elfagy. Nyáron viszont csodás!

Mindenkinek ajánlom.

You may also like...