Pisztáciafa nevelés 10. hónapja

Vége a januárnak, a fák pedig csak nőnek és nőnek. Komolyan mondom egyik másik már egészen fa jelleget kezd felvenni, mint valami kis bonzai.  Igazából élvezik a bent létet, meleg van és napos helyen vannak. Locsolni továbbra is csak esővízzel locsoltam, annyi, hogy most amikor nagy hideg volt, fel is kellett olvasztani hozzá a jeget.

Érdekes, ahogy folyamatosan változik ezeknek a fáknak a levele. Most sokkal jobban látszik a levelek erezete. Van amelyik fának kerek, van amelyik inkább hegyes formájú levelei nőttek. Remélem ez azt jelenti, hogy lesz lány és srác fám is 🙂 Hivatalosan azonban csak a virágjukból lehet majd kikövetkeztetni, melyik milyen nemű.

pisztacia-levelek

Elhalt pisztáciák

Azért a rossz hír, hogy eddig úgy tűnik az első telet sem vészelte át minden fa. Én azt gondolom, hogy a túl száraz talaj miatt haltak el, mivel feltűnően szebbek azok a csemeték, amik homokos talajába lazább virágföldet tettem.

Továbbá ez mind olyan kis csemete volt, amiket második rendelés után csíráztattam. A háromból kettőt még agyagcserében tartottam. Tehát valószínűleg bent, mivel kisebb a páratartalom nem célszerű agyagcserépben teleltetni őket. Szóval bár a pisztáciafa elvileg szereti a homokos talajt, magról nevelés esetén érdemesebb lazább talajt kevernünk számára.

Persze mielőtt kidobnám őket, megvárom a tavaszt, hátha. De ezen a három növényen kívül mindegyik kihajtott már. Mondjuk az is igaz, hogy valamelyikre többet, egyik másikra pedig kevesebbet kellett várakozni.

elhalt-pisztaciacsemetek

You may also like...