Nyaralás a horvát tengerparton

Nem tudnám pontosan megmondani mikor voltam először külföldön, de azt biztosan tudom, hogy Horvátország volt az első hely, ahol megpillanthattam a tengert. Pontosan emlékszem, hogy egy bizonyos Krk sziget felé tartottunk, mikor édesapám lehúzta az autó ablakát és megkérdezte: ,,érzitek? – Ez a tenger illata.” Csodálatos élmények kötnek Horvátországhoz, azonban most, ha választanom kéne hova mennék nyaralni, mégsem a horvát tengerpart jutna eszembe. Miért van ez? A következő beszámolómból ki fog derülni ez is.

Szóval el is érkeztem Horvátországba. Szerencsénk volt, jó időt választottunk. A hatalmas dugók többségét sikerült elkerülnünk és mire Horvátországba értünk az idő is derűsség változott. Még mindig nem rajongok az autós utazásért… Andrew kocsijában már az út elején elromlott a klíma, illetve nem is a klíma, hanem a ventilátor. Ez önmagában még csak nem is volna olyan eget rengető veszteség, de kaptunk a nyakunkba egy jó kis jégesőt, aminek következményeképp a szélvédőn kilátni egyáltalán nem lehetett. Azért valahogy csak leértünk.

Szállást nem foglaltunk. Porec-re terveztünk menni a jó hírű partik miatt, azonban mint azt sejteni lehetett sehol sem találtunk szállást. Minden kemping tele volt, és hiába nézett ki jól a város, meg se álltunk benne. (ezt azért kicsit sajnálom) Arra jutottunk, hogy UMag felé vesszük az irányt, ugyanis az egyik kempingben azt állították ott még vannak helyek. Már késő délután volt, mire odakeveredtünk. Szóval úgy határoztunk egy estét mindenképp eltöltünk itt.

Ez az Umag egy roppant csendes kis tengerparti település. A kemping pedig még csak nem is a városban, hanem a város után közvetlen található. Ennek következményeképp sejteni lehet, hogy a hatalmas ereszd el a hajamat típusú rendezvények többnyire nem ide orientálódnak. Ettől függetlenül eltöltöttünk itt 2 éjszakát. A kemping nagyjából 3x annyi pénzbe került, mint később a hegyekben. Étteremben ugyan nem igazán voltunk, de a parti büfék árai is nagyjából az olasz árakkal álltak szoros versenyben.

Horvátország, most akkor drága vagy olcsó?

A válaszom drága, és egyre drágább. Az igazság az, hogy Horvátország piszkosul drága lett az utóbbi időben. Emlékszem, hogy mikor másodszor voltam kint, még olcsóbb volt a horvát tengerpart a Balatonnál. Nos, most ez abszolút nem igaz. Ezen a tényen kívül pedig lassan mindenki itt nyaral, szlovénok, szlovákok, németek, magyarok, még az olaszok is. Többnyire roppant zsúfolt strandok, semmi tradíció, csak a turizmus. Azt gondolom horvátok lassan nem is mennek a horvát tengerpartra. No de térjünk vissza a költségekre, azt hiszem csak úgy érheti meg Horvátország, ha kicipeljük a konzerveinket, mert az élelmiszerboltok árai is jócskán magasabbak voltak az itthoninál. Konkrét példákat árakra itt találunk.

Szóval drága és zsúfolt. Ez a véleményem Horvátországról. Az olasz tengerpartról mindenki tudja, hogy költséges, a török részekre, most senki sem megy. Összességében többen választják most Horvátországot, ami számunkra nem sok jót jelent. Ezért mikor két nap után elhagytuk a tengert kicsit sem búslakodtam. Jött az, amiért úgy döntöttem, hogy korábban útnak indulok a Franciaországi koncertünkre, a hegyek! Még egyszer elmondom a véleményem, annyi szép hely van a világon, teljesen felesleges lekorlátozni magunkat az egyébként is drága Horvátországra csak azért mert közel van. Viszont ha már mégis oda készültök alaposan tervezzétek meg a kiadásaitokat, és nem lesz gond.

You may also like...