Mi az a Via Ferrata?

A Via Ferrata

Sokan vannak akik szeretnek kirándulni, majd egyre inkább a túrázás irányába haladnak tovább. Vannak, akik inkább az extrémebb sportok felé szeretnének kacsintgatni, mint a sziklamászás, rafting vagy a Via Ferrata. Na, gyerünk!

klettersteig

A Via Ferrata alapvetően kicsit a mászás és a túrázás ötvöződése. Lényege, hogy olyan mesterségesen kialakított pályákon kell  végig mennünk, ahol drótkötelekkel, láncokkal, korlátokkal teszik a hegymászást kíméletesebbé. Gyakran olyan hegyoldalak, falak is megmászhatóvá válnak, melyeket hagyományosan nem lehet megmászni. Jellemzően a Via Ferrata utak elég nagy magasságokba visznek, tériszonyos barátnőt ne vigyél, csak miután ejtőernyőztetek 🙂

Megjegyezném hogy a Via Ferrata pályák nehézségét “A”-tól “F”-ig szokás skálázni. A nehezebb szakaszok igen komoly állóképességre apellálnak. Sok helyen negatívot vagy falat kell mászni. Érdemes a szakaszok nehézségét előre megvizsgálni.

szet-via-ferrata

Felszerelés

A via ferratázáshoz szükséges felszerelés: beülő, ferráta szett, sisak. A felszerelés helyigényét figyelembe véve min. egy 30literes zsákot érdemes vinni (a ferráta felszerelésnek is bele kell férnie). Viszont ennél sokkal nagyobb táskával sem érdemes bajlódni, mert zavar a mászásnál.

A via ferráta kantár Y alakú. Rajta két karabiner található. A két karabiner biztosítja, hogy átcsatolás közben is kibiztosítva maradunk. Fontos ellenőrizni – különösen tapasztalatlan via ferrátások esetén – , hogy a karabiner jól rázárt-e a kötélre, mikor rákapcsoljuk. Tehát akasztási ponthoz érkezve, először mindig az egyik karabinert akasztjuk az új drótszakaszra, majd ha ez megtörtént, és a karabiner nyelve zárva van, csak ekkor akasztjuk át a másik karabinert is.

Eséskor jó eséllyel az utolsó akasztási pontig csúsznak vissza a karabinerek és itt lép életbe az energia elnyelő rendszer. Ebből két elterjedt típus van:

  • A legelterjedtebb a  klettersteig fékes megoldás, ahol egy kb. 1,5m hosszú kötélgyűrű van az Y végére rögzítve és ez fut végig a klettersteig féken, lassítva az esést, elnyelve annak energiáját… legalábbis egy részét.
  • A másik viszonylag elterjedt módszer, az úgynevezett felszakadós via ferrata kantár, ahol hosszában összehajtogatott és összevarrt heveder varrásai szakadnak fel és ezzel nyelik el az esés energiáját.

A felszerelés kb 30-40 ezer forint. Ezt a márkát több helyen is dicsérik: via ferráta felszerelés.

A klettersteig fékes megoldás energia elnyelése rendkívül nagy hőtermelődéssel jár, hiszen a súrlódáson alapszik, míg a második módszernél nincs hőtermelés. Lényeges dolog, hogy a kantáradat LE KELL CSERÉLNED, ha akkorát esel, hogy átszalad az energia elnyelő szár a klettersteig féken vagy éppen a varrások felszakadnak !

viaferrata-karabiner

A klettersteig karabinerek már kisebb esésekkor is megsérülhetnek. A fém belsejében mikrorepedések keletkezhetnek, így az anyag szakítószilárdsága láthatatlan sérülésektől is rendkívüli módon gyengülhet. Ezért a karabinereket külön is érdemes cserélni! A gyártók bekarikázott K betűvel jelölik a klettersteig karabinereket. Ilyet használj!

Ha soha semmilyen mechanikai behatás nem érte via ferrata kantáradat, 5-10 év után illik lecserélni !

Tippek

Az első és legfontosabb Tipp: óvatosan közlekedj. A via ferrata pályákon leggyakrabban köves a talaj, mivel sziklára mászol. Tehát egy rossz mozdulattal simán megcsúszhatsz, vagy lerúghatsz egy követ a mögötted érkező nyakába. Apropó ha egy osztrák azt kiáltja ,,Stein!!”, akkor nem tanácsos tátott szájjal felfelé nézelődni, hogy vajon honnan fog eltalálni. Sisak van rajtad! Érdemes a arccal a sziklákhoz fordulni, és megvárni míg elmúlik a vész.

Ajánlott vinni:

  • Polár pulóver, szélálló/eső kabátitt nagy szintkülönbségek vannak, lehet fent 15 fokkal alacsonyabb lesz a hőmérséklet mire feljutsz. 
  • Fejlámpa/elemlámpa – ha rád esteledne, itt már elég veszélyes. 
  • Naptej, UV-szűrős napszemüveg – a via Ferrata pályák tipikusan nem árnyékosak
  • Fényképező – hogy más is elhiggye

Javasolt egy pár használt bőrkesztyűt, vagy biciklis kesztyűt hoznod, amit nem sajnálsz. A via ferráta esetleg hideg vaslétráiba, a néhol “elfeslő, kirojtosodó” drótkötelébe való kapaszkodást nem csak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszi.

A leereszkedések a megerőltetők lehetnek az ízületekre, javasolt a sport térdvédő, fásli vagy túrabot használata! Azonban a mászás miatt a túrabotokból teleszkópos változatot érdemes vinni.

Biztosítás ajánlott! Egészen előző napig lehet biztosításokat kötni. De kifejezetten ajánlott. Egy hegyi mentés az Alpokban kb. 4000 euró. És bármikor történhet probléma. Fontos megnézni mit fedez a biztosításod és mit nem. Az általános, hétköznapi utasbiztosítások ilyen sportokra már nem vonatkoznak. 

You may also like...