II. számú kéktúra Sümeg-Sárvár

A túra egyik legnagyobb nehézsége a szállásszerzés volt. Sümeg és Sárvár közt a következő helyek vannak (mivel ellenkező irányban csináltam a túrát, így is írom le):

  • Kisvásárhely
  • Ötvös
  • Szajki tavak
  • Hosszúpereszteg
  • Káld
  • Hidegkúti erdészház
  • Rózsáskerti erdészház
  • Gérce

Kéktúra szállás: Káld

Nekem erre a túrára három napom állt rendelkezésemre, utazással mondjuk három és egy kicsi. Nézzük reálisan: a két erdészházban nincs szállás, ezért szerettem volna Káldon szállást szerezni.  Nos Káldról annyit tudtam meg, hogy sokáig adtak szállást egy általános iskolában, de 2015-ben egy csoport megrongálta/összefirkálta az iskolát. Azóta nem fogadnak senkit. Találkoztam az iskolából egy tanárral, aki azt mesélte, hogy a túrázók másnap 100ezer forintot utaltak el kárpótlásul a rongálásért. Ebből sejthető mekkora káoszt teremtettek 😀 Minden esetre Káldon nincs szállás.

Ezért hát tovább keresgéltem. Arra jutottam első (vagy inkább nulladik ) nap elmegyek Kisvásárhelyre, és keresek ott szállást, úgy másnap tovább el tudok jutni. Szerencsére Kisvásárhelyen van egy remek vendégház. Általában csak nyáron fogadnak, de azért felhívtam őket. Rendkívül kedvesek voltak, azt mondták befűtenek a kedvemért!

Szállás Kisvásárhelyen

Tehát szerda este elindultam Sümegre, majd onnan át Kisvásárhelyre. Kicsit rohanós volt az út, ezért arra jutottam majd Kisvásárhelyen vásárolok. Kisvásárhely kis település, bár nagyon szép barátságos falu, de bolt az nem volt benne. Így hát vendéglátóimtól a 2500 ft-os szállás mellé 500 ftért vásároltam egy befőttesüveg lecsót. Szóval szerencsére éhen nem maradtam, legalábbis egyelőre.  (cím: 8341 Kisvásárhely, Petőfi utca 29, tel.: +36 30 310 66 58)

Másnap kora reggel elindultam. A ház tulaja még egy pohár pálinkával is megkínált indulás előtt, hogy biztosan ne fázzak a -10 fokban. Elköszöntem, majd útnak eredtem.

Út a Szajki tavakig

Első nap egyetlen túrázóval sem találkoztam. Szépen elsétáltam a Szajki tavakig, közben megcsodáltam az út mellett legelésző őzeket, ha már lefotóznom nem nagyon sikerült őket. Hosszúperesztegen akartam megszállni. Találtam egy szállást, felhívtam. Azt mondta két fős apartmanban tud elhelyezni. Mivel egyedül vagyok legolcsóbban 4000Ft-ért. Nem volt sok választásom belementem. Mikor odaértem a Szajki tavakra felhívtam, hiszen csak pár kilométerre voltam Hosszúperesztegtől. Ekkor kiderült, hogy a szállás ott van a Szajki tavaknál. Hosszúperesztegen sincs szállás.

Azért elsétáltam Hosszúperesztegig, mert még fiatal volt az idő. Bár még csak 2-3 körül járt, még mindig nem találtam egyetlen boltot sem, ami nyitva lett volna. Hosszúperesztegen aztán rám talált a szerencse, a templomnál találtam egy nyitva lévő kis közértet és bevásároltam. Eztán szállásadóm visszavitt a szállásra.

Romantikus szállás a Szajki tavaknál

szallas-szajki-tavak

Ide biztos soha nem jutottam volna el a kéktúra nélkül. Ez a Szajk olyan egy eldugott helyen van, hogy sosem akadtam volna rá. A tavakból van amelyik strand terület, van amelyik horgásztó. Mindez gyönyörű szép helyen van, az erdő közepén. Télen nagyon csendes, semmi sincs nyitva. De nyáron akadnak ott vendéglátó helyek.

Második vendéglátóm szintén nagyon kedves volt. Kérésre meleg vacsorát is tud biztosítani. A szállással nagy mázlim volt, egyébként 10.000 Ftért szokták kiadni két főnek.

De én most 4000ért kaptam meg azt az apartmant, amelyik a tulaj szerint is a legszebb. Gyönyörű fatüzelésű kandallóval, nagy képernyős TV-vel, hatalmas sarokkáddalTartozik hozzá még egy infraszauna is, amit mondjuk ezért az árért nem használhattam 🙂 Minden esetre nagyon szép, romantikus hely, legalábbis télen. Nyáron bizonyára elég forgalmas a környék.

Kapcsolat: +36 30 855 93 32

Kéktúra Sárvárig

A leíráshoz az is hozzátartozik, hogy a túra leginkább ilyen “átsétálunk az egyik faluból a másikba” típusú. Nincsenek a környéken hegyek, csak erdei utak. A Hidegkúti erdészháztól Gércéig tartó út végig beton – kb 7km-. Ideális volt télen csinálni. Gérce aranyos kis falu, a pecsét a Kismackó italboltban. Sajnos a pecséthez párna szinte egyetlen helyen sem volt.  Nyilván pont én se hoztam magammal, szerencsémre csak a Káldi pecsét volt, ami halvány nyomot hagyott, de az is látszik. Összességében, jó nyugis túra volt. És kedvesek erre az emberek 🙂

You may also like...