Humor a Marketingről

Most egy videó ami egyre aktuálisabb, hatalmas igazságokkal és remek humorérzékkel. Remélem több embernek fog tetszeni, mint ahány kérdőre vonja a létjogosultságát. Őszintén én csodálom, hogy még csak 12 milliós nézettséget ért el… Zseniális.

A videó leginkább arról szól, mi folyik ma a multinacionális cégeknél. Aki valamilyen kapcsolatban is áll a multi cégekkel, netán dolgozott is már ott, fogja érteni a lényegét. Az én ismerősi körömben ez már vissza-visszatérő humornak számít. Szinte bármelyik része idézhetővé vált.

Mi a baj a menedzsmenttel?

Alapjáraton semmi. Ez a szakma sem könnyű, és közel sem haszontalan. A problémát én abban látom, hogy a mai oktatás igyekszik átmosni az emberek agyát. Szeretnék azt hinni vagy elhitetni, hogy egy ember vezetővé képezhető csupán marketing elméleti ismeretekkel. Illetve, hogy a termékeken dolgozó emberek, és szakemberek befolyásolása nagy lépésekben viszi majd előre a vállalatokat. Ne felejtsük el, hogy ez egy alkalmazott tudomány, senki sem a marketingből vagy a menedzselésből él, hanem valamilyen termékből, amit menedzsel. Ezért engem arról nem lehet meggyőzni, hogy ennek a terméknek a minél részletesebb ismerete nem alapfeltétele egy jó menedzsernek.

A séf ajánlata

Hosszas meddő vitákat lehetne erről folytatni velem és másokkal is. Azonban én csak egy ember könyveit ajánlanám. Az úriember neve Lee Iacocca. Több könyve is megjelent, ezekből magyarul könnyen beszerezhető az Egy menedzser élete illetve a Vezetőnk hol vagytok? című művek. Ebben a sorrendben ajánlanám minden hasonló pályára készülő és nem készülő olvasónak.

Ez a két könyv nem a szokásos ,,Gazdag papa” sikerkönyvek. Amiket egyébként nem ítélek el különösebben.  Az első műben Iacocca a saját életét írja le. Hogy vezette a Ford céget, hogy jutottak el egy olyan termékig, mint a Ford Mustang. Majd arról ír, hogy miképp is lett ő a Chrysler vezetője. Második könyvében pedig inkább aktuálpolitikai kérdéseket, és vezetőknek, menedzsereknek írt tanácsokat feszeget. Lenyűgöző művek. És a lehető legmotiválóbbak, melyeket valaha olvastam. 

You may also like...