3+1 kihagyhatatlan látnivaló Isztambulban

Sziasztok! Ha követitek a blogot, már biztos tudjátok, hogy hamarosan eltöltök egy hétvégét Isztambulban. Másfél éve már voltam ott, és most nagyon várom, hogy milyen lesz visszatérni. Ez alkalommal édesanyámmal utazunk, ez egy amolyan félig szülinapi, félig anyák napi ajándék lesz. Pont ezért érdemes előre elterveznem, hogy pontosan mit érdemes majd megnéznünk. Kezdjük is az elején, mik a legnépszerűbb helyek Isztambulban?

1. Galata Tower

A Galata Tower CS-en az első számú, legtöbb ember által kedvelt látványosság, Google Maps-en 4.7-es értékelést kapott, Trip Advisor-on pedig a 20. helyet érte el a több, mint 1000 Isztambuli látványosság közül.  Legutóbb valahogy ide keveredtünk, de komolyan mondom már nem is emlékszem hogyan történt. Este voltunk, szépen ki van világítva, de úgy olvastam nappal, a panoráma miatt talán még érdekesebb. A torony egyébként belépős (25 török líra), viszonylag sokan vannak, szóval mi sem töltöttünk fent túl sok időt, viszont, viszont a kilátás tényleg csodás. Valójában nem is a torony az érdekes, hanem a kilátás. Ráadásul roppant szép környéken van.

2. Hagia Sophia Museum

A következő a Hagia Sophia múzeum, amit szintén megnéztünk a múltkor. Trip Advisoron az első, CS-en az 5. Google Maps-en pedig 4.6-os értékelést kapott. Számomra még érdekesebb volt, mint az Isztambuli panoráma.  A múzeumot folyamatosan felújítják, ami nem csoda, hiszen az épület majd 1500 éves. Egész pontosan 563-ban ért véget az építkezés. Szerintem a világ egyik legkülönlegesebb épülete. Azért, mert eredetileg ez egy keresztény templom volt, azonban a mai napig is sértetlenül áll az Iszlám államban. Tehát nem lerombolták, hanem mecsetként használták fel.

Röviden: a templom történelme lenyűgöző, de emellett építészetileg is páratlan. Többszörös kupolarendszerrel épült, melynek legnagyobb kupolája több, mint 30 méter átmérőjű. Ilyen kupolát létrehozni még ezer évvel később is komoly építészeti kihívásnak minősült. Ismereteink szerint 10.000 munkás építette 5 éven keresztül. Külön érdekesség, hogy a gyakori tűzesetek miatt az építés során nem használhattak fát.

A belépő 40 török líra. Mivel itt még biztonsági ellenőrzés is volt, a hatalmas sorban állás elkerülése érdekében érdemes lehet nyitásra, vagy zárás előtt 2-3 órával menni. (azt olvastam 5 napos múzeum pass-al soron kívül lehet bemenni)

3. Kék mecset – The Blue Mosque

 

Ahmed szultán mecsetje szintén nem volt kérdés, hogy felkerüljön-e a listára. Sultanahmet negyedében található (a Hagia Sophia-val szemben),  szóval nehéz lenne nem bemenni. Ez a világ egyik legismertebb épülete. Az épületet a 15 éves háború után kezdték el építeni, hogy eltereljék a figyelmet a zsitvatoroki békéről (és a perzsákkal szembeni vereségekről). Tehát komoly magyar vonatkozása van a mecset előtörténetének.

Külön érdekesség, hogy a mecset kertjének nyugati bejárata fölött egy vaslánc függ. A szultán volt az egyetlen aki lóháton mehetett be az udvarba, ekkor a lánc miatt le kellett hajtania a fejét. Ez egy szimbolikus mozdulat volt: a világi hatalmasság megalázkodik az égi hatalmasság előtt, mikor a házába lép.

A mecset csak bizonyos időszakokban látogatható – a nyitva tartást érdemes előre megnézni itt -. Szintén nagy tömeggel kell számolni, pláne mivel csak cipő nélkül, zárt ruházatban engednek az épületbe (hölgyeknek kendő, de adnak amennyiben nem hoztál). A belépés viszont ingyenes.

Grand Bazár

 

 

A különböző bazárok a fő oka annak, hogy Isztambulba akár rendszeresen is vissza-vissza mennék. Tervezek majd egy külön bejegyzést arról, mit, hogyan, hol vásároljunk Isztambulban. Most viszont a bazárt, mint látványosságot szeretném bemutatni.

Én nem vagyok az a típus aki imád vásárolni… Vannak olyanok, akik elindulnak “shoppingolni”, eltűnnek egy fél napra a Westendben, majd mikor megkérdezed mit vettek, csak annyit válaszolnak: ,,semmit, csak nézelődtem”. Na én ilyen nem voltam soha. Viszont a Grand Bazár az a hely, ahol még szerintem is megéri nézelődni.

Itt tényleg minden van és minden nagyon olcsó! Illetve mégsem… Szóval tényleg tele van mindennel, de ezt a turisták tartják fenn. Szóval minden ami a Grand Bazárban kapható viszonylag drága. Ez nem jelenti azt, hogy az egész egy múzeum, természetesen mindenki vásárol ott mindenfélét, de szerintem inkább a vásár hangulata adja meg azt a varázst ami miatt érdemes és mindenképp érdemes megnézni. Az egész olyan, mintha egy mesébe lépnél be és hatalmas a nyüzsgés.

25.000 ember dolgozik a Grand Bazaar-ban, és napi 250.000-400.000 fordul meg a piacon. Van nyitvatartási ideje. Minden nap – kivéve vasárnap, és nemzeti ünnepeken – 9:00-19:00. A belépés természetesen itt is ingyenes.

Köszi, hogy végig olvastátok. Írjátok meg kommentben, hogy nektek mi tetszett meg legjobban Isztambulban! Sziasztok!

You may also like...