Iratkozzon fel email címével a Blogra

Adja meg email címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.

Milyen kütyüt vigyek? Technológiai tanácsok utazóknak.

Elérkeztünk azokhoz a posztokhoz, amikor a blogom hasznos is próbál lenni, nem csak érdekes. Sokat gondolkoztam mi az, amiben tudnék segíteni ennek a roppant kreatív utazó társadalomnak végül arra jutottam, hogy vegyük elő egy kicsit az elektronikát. Pontosan mit érdemes venned, ha utazó vagy?

Először is, én informatikusként végeztem és amikor nem utazom, ebből is élek. Éppen ezért elég jól tudom milyen nehéz felmérni, mire van szükség kütyük terén. Azok az idők régen elmúltak már, mikor a Walkman/Discman volt az utazók egyetlen értelmes választása. A hordozhatóság a mai informatika egyik leglényegesebb eleme és a cégek mindenből igyekeznek is csinálni egy magaddal vihető változatot. Ebben a cikkben pedig a legáltalánosabb elektronikai eszközöket fogom utazó szemszögből taglalni.

Laptop

Pár éve még nem cipeltünk magunkkal laptopot, most igen, miért? Először is pár éve még a laptop csak egy kicsit volt kisebb a táskánknál, másodsorban pedig minden valamire való utcában volt két internet kávézó, ahol szabadon netezhettünk. Utóbbit mára kiszorította a free WiFi, aminek hátránya, hogy az eszközt mi biztosítjuk. Éppen ezért megfontolandó egy laptop hurcibálása. De milyet vegyek?

Itt jön képbe, hogy ki mire használja a gépét. Természetesen én mindenre, a programozástól a videóvágásig. Ezért nekem a netbook egyből kiesik, mint alternatíva. Szerintem a netbook egyébként mindenkinek kiesik, mint alternatíva. Cserébe megjelent az ultrabookok családja, amik relatív erős vassal rendelkeznek, azonban mégis könnyűek (ilyen az Asus Zenbook vagy Apple rajongóknak a MacBook Air). Nézzük mire érdemes figyelni:

Méret: Szerintem 13″, vagy, ha téged nem zavar, attól kisebb. Nekem a legkisebb monitor méret, amihez még hozzá tudok szokni, az ez. A súly pedig 1-1,5kg körüli. Nem, nem írtam el. A súly kiemelten fontos, legyen 2kg alatt, táppal, mindennel.

Kialakítás: Minél masszívabb kell legyen, azonban nem ez a tulajdonság szokta az ultrabookokat jellemezni, ezért mindenképp vegyél hozzá tokot. Angolul ezeket laptop sleeve-nek hívják, magyarul nem tudnám megmondani.  Minden esetre a táskádban tuti, hogy mindennek neki fog csapódni a géped, ezért tok  nélkül ezer százalék, hogy sérülni fog. Mindenképp venni kell hozzá valamit, ami a karcolások zömét felfogja, és a laptop sleeve pont erre való.

Üzemidő: A 6 óra a minimum, de az optimális a 8 feletti óraszám. Előbb utóbb az akkumulátor  egyébként is gyengül, illetve ezeknek a gépeknek ez az egyik legnagyobb előnye, hogy a kis frekvencián működő processzorok sokkal kevesebb áramot vesznek fel. Felejtsük el, hogy 2-3 órás üzemidejű laptoppal fogunk utazni, ha csak nem az a cél, hogy a világ összes erőművét meglátogassuk…

Tárhely: Én azt mondom az optimális valahol a 256 és 512gb környékén van. A 128 is lehet elég, de különösen ha szeretsz fotózni, videózni, kevésnek bizonyul majd. Az SSD jobb, nem is a sebesség miatt, hanem mert nincsen benne mozgó alkatrész, tehát nehezebb véletlenül tönkre tenni. Ettől függetlenül ne locsolgasd kakaóval 🙂

SD kártya: Az SD kártya olvasó általában beugró kérdés szokott lenni. Ha fotózol, ez a leggyorsabb módja a képek áttöltésének. Ráadásul ezeken a vékony gépeken kevés USB-nek marad hely, ezért nem jó a portokat fényképezővel is leterhelni.

Ár: Igen, hát ezeknek a gépeknek nem a kedvező ára a legfőbb tulajdonsága, viszont azt gondolom 250 ezer forint környékén ki lehet hozni. Annyit spórolj, amennyit tudsz. Nézelődj árgépen, akár máshol használt termékek közt.

Ha a pénztárcád alacsonyabb keretekhez köt, akkor mégis a netbook lesz a számodra kedvező alku. Azonban szerintem már egy jobb tablet hasznosabb lehet, mint egy netbook. Ráadásul netbookot venni ma viszonylag nehéz, nem igazán gyártják őket, és az üzemidejük is elég gyér. 

Tablet

Azt hiszem a tabletek szerepe sokak számára nem teljesen világos. A tabletek üzemideje lényegesen jobb a laptopokénál, könnyebbek is, gyakran praktikusabbak és nem utolsó sorban olcsóbbak. Akkor miért nem azzal kezdtem, hogy add el a laptopod és vegyél belőle tabletet? Mert nem mindig és nem mindenkinek jó. Nézzük meg mikor érdemes tabletet és mikor ultrabookod vinned magaddal!

Mire jó a tablet?: Információ szerzésre, illetve szórakozásra jó. pl.: olvasás, weboldalak nézegetése, facebook, emailek elolvasása, filmnézés.

Mire nem jó: Akkor szokták az emberek túllépni a tabletek határait, ha tartalmat gyártani szeretnének. photoshop, videó vágás, blogolás, írás, bármilyen szerkesztés jellegű feladat.

A tablet másik nagy hátránya, hogy nincs rajtuk SD kártya olvasó. Nem nagyon tudod vele backupolni a a képeidet. Ehhez lehet kapni külső (USB-s kártyaolvasót, ami működik az Android eszközök többségén, és iPadeken is). Azért én arra mérget nem vennék, hogy sok androidos készülék támogatná ezt.

Viszont, ha erre a két dologra nincs szükséged, a tablet a tökéletes választás számodra. Szerintem a valaha gyártott legjobb tablet a második generációs Nexus 7. Ez mind méretben, mind árban tökéletes. Akkumulátorban azért hagy némi kivetni valót maga után. Az iPad is jó választás lehet, a windowsra azonban szerintem gyér a szoftveres támogatás. Nincsenek appok. Android vásárlásnál amit érdemes szem előtt tartani az a 2Gb RAM. Szerintem tabletben az Asus a legkiemelkedőbb.

Mobiltelefon

mobiltelefon

A mobiltelefon is elég fogós kérdés. Két út áll előtted utazóként. Az egyik, hogy lecseréled az okostelefonodat egy butára. Ennek az a hatalmas előnye, hogy nem fogják ellopni és egy töltéssel több, mint egy hétig működsz. Ez hangsúlyoznám, nem utolsó szempont! Külföldön az egyik legkellemetlenebb élmény tud lenni, ha lemerül a telefonod és nem tudod elérni a barátaidat, nem tudsz taxit vagy akár segítséget hívni. Ezért a buta telefon igenis okos választás. A megbízhatóság nagy erény.

A másik megfejtés, hogy azt mondod, te igenis kihasználod az okostelefon adta lehetőségeket. Ugyanis vannak appok, amikkel tényleg pénzt és energiát spórolhatsz. Ilyen a viber vagy a skype. Én külföldön viber out-ot használok, minden haza irányuló hívásomra. Sokkal olcsóbb, mint a hagyományos telefon és ez nekem megéri. Jó app a google translate is, aminek van offline része is. Ez azért egy utazónak nem utolsó szempont. Nyilván még sok másik alkalmazást is felhozhatnék, de erről majd egy külön bejegyzésben.

Okostelefon esetében érdemes lehet megfontolni a dual simet. Ebben az esetben tudod az otthoni számodat is működtetni, a helyi mellett. Sajnos ez leginkább a kínai gyártóknál van jelen. Összefoglalva szerintem egy közép kategóriás android kiválóan megfelel utazásra (nekem jelenleg az LG telefonok váltak be).  Itt is 2Gb RAM-ot ajánlok, ha nem akarod magadat kínozni. Amennyiben pedig megrögzött iPhone párti vagy, úgy is azzal fogsz útra kelni.

Bármelyik típust is választod (okos vagy buta telefon), független telefon kell. Magyarországon amúgy is drága a telefon, de ez még inkább igaz, ha roamingot használsz. Amennyiben te is véges pénztárcával utazol, előbb-utóbb más SIM kártyákat kell beletuszkolnod a telefonodba, ami csak akkor lesz eredményes, ha független telefonnal vágsz útnak. Azonban ha még is hazai számmal mész külföldre, mindenképp kapcsold ki az adatkapcsolatodat.

E-Book

Világ életemben az a típus voltam – és szerintem már leszek is –, aki a hagyományos könyveket szereti. Nincs ebben nagy trükk. Egyszerűen szeretem, hogy látom hol tartok, szeretem az illatát, szeretem lapozni és szeretem, hogy mikor elolvastam felrakhatom a polcra, majd később bármikor levehetem, mikor ismét szükségem van rá. Segít nem elfelejteni egy könyvet. Viszont az utazás kicsit a folytonos kompromisszumokról is szól és kindle cég valóban megreformálta a könyvipart.

A kindle-m az egyetlen e-book, amit szeretek és csak akkor viszem magammal, ha utazom. Mikor otthon vagyok olvasom a hagyományos könyveket, és ezt bizony semmiért sem adnám. Egy átlagos könyv azonban nagyjából 250 gramm lehet, és nem fogok könyvtárat cipelni magammal, mint Napóleon. Illetve fogok, de én már csak virtuálisan! A kindle ma már teljesen megfizethető, egy töltéssel akár egy hónapig is elketyeg és ráfér olyan 1000 könyv. Az enyém súlya pedig 170g 🙂

Powerbank

Az egyik legkirályabb utazást megkönnyítő kütyü a powerbank. Szerintem ez az, amit itthon tilos megvenni, mert hatalmas felárral árulják. Meg kell rendelni Kínából, ahonnan már 3-4000 Ft-ért megkapjuk. Nekem egy 16 000 mAh Xiaomi Powerbank-em van, és tökéletes. Két hátulütőjük szokott ezeknek lenni, amit érdemes ismerni. Az egyik hogy relatíve nehezek, a másik, hogy nagyon hosszú idő őket feltölteni. Viszont ha ezt a kettőt szükséges rosszként fogjuk fel, akkor 4-5x fel tudod vele tölteni a telefonodat/fényképeződet, és ez hatalmas lehetőség. Ha okostelefonnal utazol, szerintem a powerbank létszükséglet.

Biztonsági mentések

Úgy döntöttem kell egy plussz egy pont is, mert ez megint hatalmas probléma szokott lenni. Az egyik legrosszabb érzés, amikor megcsináltál kismillió szuper fényképet, videót, stb és egyszercsak vége. Tönkrement az adathordozó, amin tároltad, elvesztetted, egy rossz akaród elrabolta, bármi megtörténhet, és meg is fog.

Én rég óta használom a Google Photos szolgáltatását, ahova ingyen és bérmentve korlátlan mennyiségű képet tudsz feltölteni (10 megapixeles méretben). Hatalmas könnyebbség, soha nem tűnnek el az adataid. Viszont gyakran nincs annyi neted, hogy több giga adatot felküldj a felhődbe, ezért érdemes beszerezni több adattárolót.

Nekem 4 32GB-os SD kártyám van. Többnyire egy benne marad a laptop olvasójában, egyet formatálni kéne, ahhoz hogy működjön, de akkor még mindig van kettő 😉 Van, hogy lemásolom az adatokat a telefonomra is. Sokan backupolnak hordozható winchesterre, mert oda rengeteg adat felfér. Minden esetre valamit érdemes kitervelni, mert utólag nagyon tudja az ember sajnálni, hogy elveszett valami, ami fontos volt számára.


Nos a lista természetesen nem teljes. A fényképezők például egy külön bejegyzést fog majd érni, mert ott tényleg rengeteg paraméter számít és sok (negatív) tapasztalatom van a témában. Mindazon által szerintem ezek voltak a mindennapi technikai vívmányok, egy utazó szemszögből. Véleményeket szívesen fogadok kommentben, jó utazgatást!


Tagged: ,


Copyright © Doma - 2018